Hundrede år for Speedway fejres i Australien

14/12/2023

Verdensmestrene Tai Woffinden og Chris Holder er med på banen, når Kurri Kurri Speedway Klub og West Maitland Showground i den kommende weekend fejrer hundrede året for speedway. Fredag den 15. december – lørdag dansk tid – er det nøjagtig hundrede år siden, at promotor Johnnie Hoskins skabte historiens første speedwayevent.

Foto: Motorcycling Australia

By Ib Søby

Midt i Hunter Walley Wildlife Park, omkring 170 kilometer nord for Sydney, ligger byerne Maitland og Kurri Kurri, hvor speedwaysporten fik sin spæde begyndelse for hundrede år siden. Det var her, at den unge og rastløse Johnnie Hoskins i 1923 fik ideen til at inviterer ”fartdjævle” på motorcykler til at dyste på byens atletikstadion, som også blev anvendt til hesteløb.

Hoskins kaldte sit arrangement Electric Light Carnival.

Og fordi der ikke var plads til alle på banen på en gang, udtænkte Hoskins systemet med fire kører og point 3-2-1-0.

Den nye sport bredte sig hurtigt til hele verden, for det var i en tid hvor motorcykler var hot, og det var en sport som ikke var helt så dyr som andre former for motorsport.

Den historiske fejring foregår over to dage.

Fredag aften byder West Maitland Showground på en stor fanzone med musik, historiske motorcykler, biler og motorsports-antikviteter fra 1920érne. Der vil også være opvisnings heats og historiske klip på storskærm. Samtidig opfordres publikum til at udklæde sig tøj og dragter fra 1923, og der vil være præmier til de bedste udklædninger.

Aftenen slutter med en stor gallamiddag.

Lørdag aften køres Johnnie Hoskins Founders Cup på den nærliggende speedwaybane i Kurri Kurri, som er mere gearet til moderne løb, end den gamle bane i Maitland. Det er her, at Tai Woffinden og Chris Holder indtager hovedrollerne, men kørere som fx Sam Masters, Brady Kurtz og andre australske profiler, er med i programmet, fordi samme stadion er vært for den 2. runde af de australske mesterskaber i januar 2024.

I samarbejde med Motorcycling Australia vil arrangørerne sende live-stream fra lørdagens løb – omkring søndag kl. 15.00 dk tid.

Hold øje med link via: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063775111436

Latest news

LYAGER SEJREDE I VOJENS

Foto: John Bo Jensen Den 26-årige Slangerup kører Andreas Lyager vandt tirsdag aften den danske VM & EM kvalifikation på Vojens Speedway Center. Lyager henviste således Anders Thomsen og Rasmus Jensen til de næste pladser på podiet, mens Benjamin Basso og Frederik...

SAME OLD STORY !

For 3. år i træk tabte SES – Sønderjylland Elite Speedway åbningsmatchen mod Holsted Tigers.Nøjagtig som i fjor lød cifrene 37-47 i Holsteds favør. På en halvkold forårsaften, hvor staben havde slidt og slæbt for at gøre banen klar på Vojens Speedway Center, kunne SES...

Fighter Wing elever til speedway

De unge elever på flymekaniker-uddannelsen på Fighter Wing i Skrydstrup får også i 2024 muligheden for at opleve en anden form for teknik og teamwork, når de gratis kan besøge naboerne på Vojens Speedway Center, og opleve tohjulet motorsport i verdensklasse. SES...

Stjernefelt til VM og EM kvalifikation i Vojens

SES – Sønderjylland Elite Speedway har Anders Thomsen, Mads Hansen og Jesper Knudsen til start, når Vojens Speedway Center igen er vært for den nationale VM og EM kvalifikation, til dette års EM-serie og næste års grandprix-serie. Mads Hansen og Benjamin Basso i...

Share on social media