Hundrede år for Speedway fejres i Australien

14/12/2023

Verdensmestrene Tai Woffinden og Chris Holder er med på banen, når Kurri Kurri Speedway Klub og West Maitland Showground i den kommende weekend fejrer hundrede året for speedway. Fredag den 15. december – lørdag dansk tid – er det nøjagtig hundrede år siden, at promotor Johnnie Hoskins skabte historiens første speedwayevent.

Foto: Motorcycling Australia

Af Ib Søby

Midt i Hunter Walley Wildlife Park, omkring 170 kilometer nord for Sydney, ligger byerne Maitland og Kurri Kurri, hvor speedwaysporten fik sin spæde begyndelse for hundrede år siden. Det var her, at den unge og rastløse Johnnie Hoskins i 1923 fik ideen til at inviterer ”fartdjævle” på motorcykler til at dyste på byens atletikstadion, som også blev anvendt til hesteløb.

Hoskins kaldte sit arrangement Electric Light Carnival.

Og fordi der ikke var plads til alle på banen på en gang, udtænkte Hoskins systemet med fire kører og point 3-2-1-0.

Den nye sport bredte sig hurtigt til hele verden, for det var i en tid hvor motorcykler var hot, og det var en sport som ikke var helt så dyr som andre former for motorsport.

Den historiske fejring foregår over to dage.

Fredag aften byder West Maitland Showground på en stor fanzone med musik, historiske motorcykler, biler og motorsports-antikviteter fra 1920érne. Der vil også være opvisnings heats og historiske klip på storskærm. Samtidig opfordres publikum til at udklæde sig tøj og dragter fra 1923, og der vil være præmier til de bedste udklædninger.

Aftenen slutter med en stor gallamiddag.

Lørdag aften køres Johnnie Hoskins Founders Cup på den nærliggende speedwaybane i Kurri Kurri, som er mere gearet til moderne løb, end den gamle bane i Maitland. Det er her, at Tai Woffinden og Chris Holder indtager hovedrollerne, men kørere som fx Sam Masters, Brady Kurtz og andre australske profiler, er med i programmet, fordi samme stadion er vært for den 2. runde af de australske mesterskaber i januar 2024.

I samarbejde med Motorcycling Australia vil arrangørerne sende live-stream fra lørdagens løb – omkring søndag kl. 15.00 dk tid.

Hold øje med link via: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063775111436

Seneste nyheder

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

MIKKEL ANDERSEN OG VILLADS NAGEL OGSÅ KLAR TIL SGP2

Fra venstre: Mikkel Andersen & Jesper Knudsen. Foto: Frank Cilius Danmark får hele fem kørere med i årets U21 VM serie –SGP2 – som indledes på fredag i svenske Målilla. Efter weekendens kvalifikationsrunder klarede Jesper Knudsen, William Drejer og Bastian...

REGNEN VANDT I VOJENS

Foto: Frank Cilius Både vejrguderne og Team Fjelsted forhindrede, at SES - Sønderjylland Elite Speedway fik brudt den ” onde” cirkel, og måtte indkasserer det syvende nederlag af syv mulige.Matchen blev afbrudt efter ni heats, hvor fynboerne førte 31-23. Hermed...

Del på sociale medier