Hundrede år for Speedway fejres i Australien

14/12/2023

Verdensmestrene Tai Woffinden og Chris Holder er med på banen, når Kurri Kurri Speedway Klub og West Maitland Showground i den kommende weekend fejrer hundrede året for speedway. Fredag den 15. december – lørdag dansk tid – er det nøjagtig hundrede år siden, at promotor Johnnie Hoskins skabte historiens første speedwayevent.

Foto: Motorcycling Australia

Af Ib Søby

Midt i Hunter Walley Wildlife Park, omkring 170 kilometer nord for Sydney, ligger byerne Maitland og Kurri Kurri, hvor speedwaysporten fik sin spæde begyndelse for hundrede år siden. Det var her, at den unge og rastløse Johnnie Hoskins i 1923 fik ideen til at inviterer ”fartdjævle” på motorcykler til at dyste på byens atletikstadion, som også blev anvendt til hesteløb.

Hoskins kaldte sit arrangement Electric Light Carnival.

Og fordi der ikke var plads til alle på banen på en gang, udtænkte Hoskins systemet med fire kører og point 3-2-1-0.

Den nye sport bredte sig hurtigt til hele verden, for det var i en tid hvor motorcykler var hot, og det var en sport som ikke var helt så dyr som andre former for motorsport.

Den historiske fejring foregår over to dage.

Fredag aften byder West Maitland Showground på en stor fanzone med musik, historiske motorcykler, biler og motorsports-antikviteter fra 1920érne. Der vil også være opvisnings heats og historiske klip på storskærm. Samtidig opfordres publikum til at udklæde sig tøj og dragter fra 1923, og der vil være præmier til de bedste udklædninger.

Aftenen slutter med en stor gallamiddag.

Lørdag aften køres Johnnie Hoskins Founders Cup på den nærliggende speedwaybane i Kurri Kurri, som er mere gearet til moderne løb, end den gamle bane i Maitland. Det er her, at Tai Woffinden og Chris Holder indtager hovedrollerne, men kørere som fx Sam Masters, Brady Kurtz og andre australske profiler, er med i programmet, fordi samme stadion er vært for den 2. runde af de australske mesterskaber i januar 2024.

I samarbejde med Motorcycling Australia vil arrangørerne sende live-stream fra lørdagens løb – omkring søndag kl. 15.00 dk tid.

Hold øje med link via: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063775111436

Seneste nyheder

BERNTZON FORTSÆTTER HOS SES

Den 30-årige svenske topkører Oliver Berntzon fortsætter sin danske karriere hos SES – Sønderjylland Elite Speedway i 2024. Hermed er SES truppen på ni kørere, inden transfervinduet lukker den 1. marts. Af Ib Søby Tilbage i 2010 var Oliver Berntzon også en del af...

Mads Hansen: Stabilitet er styrke

Den 23-årige Mads Hansen er Sønderjyllands mest markante speedwayprofil i mange år. Han håber på landshold, grandprix wildcard til Vojens, og deltagelse i SEC EM serien i 2024. Men hans altoverskyggende mål er, at udvise stabilitet og fremgang for sine klubhold i...

ZMARZLIK KÅRET AF JOURNALISTER

Foto: Discovery En udvalgt panel af 18 speedway-journalister fra hele verden, har kåret den firedobbelte verdensmester Bartosz Zmarzlik som klodens suverænt bedste i 2023. Hermed blev Zmarzlik den allerførste vinder af den ny-indstiftet pris DET GYLDNE HJUL, anført af...

HANS ANDERSEN STOPPER

En af Danmarks mest succesrige speedwayprofiler gennem tiderne har valgt at stoppe. Efter 23 år som professionel, har Hans Andersen besluttet trække sig tilbage fra den sport, hvor han har givet de danske fans en række store oplevelser - Det føles rigtigt nu. Jeg...

Del på sociale medier