DE UNGE LØVER

19/05/2023

U21 VM – SGP2 – kan være karriere-afgørende for mange håbefulde speedwaytalenter. Lørdag aften køres international VM kvalifikation på Vojens Speedway Center, hvor Jesper Knudsen og Esben Hjerrild, skal op mod stærke kørere fra 9 nationer.

Se listen over danske U21 medaljer nederst.

Foto: SES profilen Mads Hansen vandt U21 VM-sølv i 2021 i tjekkiske Pardubice

By Ib Søby

Da FIM i 1977 indførte et årligt individuelt U21 VM, var det for at styrke landenes talent udvikling. Kørerne er minimum 16 år, og forlader U21-regi ved udgangen af det år hvor de fylder 21.

Mange U21 kørere har allerede lukrative klubkontrakter, og har måske forinden vist deres store potentiale i ungdomsrækkerne, men U21 regi, er stedet, hvor omverdenen, promotorer, internationale medier og pressefolk, for alvor for øje på hvem der vil være at finde i VM Grand Prix serien, få år efter, og hvem der er værd at satse på.

Det er i sandhed Tomorrows Champions.

Der er selvfølgelig ikke nogen garanti for, at en U21 verdensmester også vinder klodens ypperste titel, for det er kun sket fire gange siden 1977 – Per Jonsson, Gary Havelock, Jason Crump og Bartosz Zmarzlik – men det er et klart faktum, at de kørere som gør det godt i U21-regi, allerede har den erfaring og modenhed, som danner basis for en stor og markant karriere.

En række af sportens, nuværende, største profiler, har taget VM medalje i U21. Det er kørere som Zmarzlik, Maciej Janowski, Max Fricke, Robert Lambert, Patryk Dudek, og danske Anders Thomsen og Mikkel Michelsen.

Kigger vi længere ned over listen af U21 medaljetagere finder vi profiler som, Darcy Ward, Emil Saytfudinov, Antonio Lindbäck, Chris Holder, Andreas Jonsson, Leigh Adams, for blot at nævne nogle enkelte.

Men selvfølgelig, U21 er ikke alt, for der er også eksempler på kørere, som først er slået igennem, efter deres 21. år.

Speedway sporten rummer også mange late bloomers – kørere, hvis karriere først har taget fart, i en lidt højere alder. Et par danske eksempler er Leon Madsen, og den nuværende landstræner Nicki Pedersen:

– Helt ærligt, var jeg ikke særligt god i mine unge år. Der var mange som kørte stærkere end mig, og jeg skulle bruge mere tid til at finde de rigtige starter frem, har Nicki Pedersen flere gange udtalt omkring sine teenageår.

Til gengæld bragede Nicki Pedersen ind i Grand Prix serien i 2001, som 24-årig, og vandt sin første VM titel to år efter, i kraft af sin eksorbitante sejrsvilje.

Lørdag aften går kun fire kørere videre til SGP2, men de som gør, belønnes med tre VM løb i forbindelse med Grand Prix serien, hvor hele verden kigger med via tv.

Derfor må du ikke gå glip af lørdagens VM gyser i Vojens.

Tickets can be purchased here:
https://www.billetlugen.dk/event/fim-u21-vm-kvalifikation-vojens-speedway-center-16424219/

20 Danske individuelle U21 medaljer:

1977: Alf Busk – Gold – Vojens

1978: Finn Rune Jensen – Gold – Lonigo

1980: Tommy Knudsen – Gold – Pocking

1982: Peter Ravn – Bronze – Pocking

1985: Ole Hansen- Bronze – Abensberg

1986: Brian Karger – Bronze – Rivne

1988: Brian Karger – Bronze – Slany

1989: Gert Handberg – Gold – Lonigo

1991: Brian Andersen – Gold – Morten Andersen – Sølv – Coventry

1996: Jesper B. Monberg – Bronze – Olching

1997: Jesper B. Monberg – Gold – Mseno

2004: Kenneth Bjerre – Sølv – Wroclaw

2009: Patrick Hougaard – Bronze – Donji Kralevec

2012: Michael Jepsen Jensen – Guld – Mikkel Bech – Bronze – VM serie

2014: Mikkel Michelsen – Bronze – VM serie

2015: Anders Thomsen – Sølv – Mikkel Michelsen – Bronze – VM serie

2021: Mads Hansen – Sølv – VM serie.

Latest news

LYAGER SEJREDE I VOJENS

Foto: John Bo Jensen Den 26-årige Slangerup kører Andreas Lyager vandt tirsdag aften den danske VM & EM kvalifikation på Vojens Speedway Center. Lyager henviste således Anders Thomsen og Rasmus Jensen til de næste pladser på podiet, mens Benjamin Basso og Frederik...

SAME OLD STORY !

For 3. år i træk tabte SES – Sønderjylland Elite Speedway åbningsmatchen mod Holsted Tigers.Nøjagtig som i fjor lød cifrene 37-47 i Holsteds favør. På en halvkold forårsaften, hvor staben havde slidt og slæbt for at gøre banen klar på Vojens Speedway Center, kunne SES...

Fighter Wing elever til speedway

De unge elever på flymekaniker-uddannelsen på Fighter Wing i Skrydstrup får også i 2024 muligheden for at opleve en anden form for teknik og teamwork, når de gratis kan besøge naboerne på Vojens Speedway Center, og opleve tohjulet motorsport i verdensklasse. SES...

Stjernefelt til VM og EM kvalifikation i Vojens

SES – Sønderjylland Elite Speedway har Anders Thomsen, Mads Hansen og Jesper Knudsen til start, når Vojens Speedway Center igen er vært for den nationale VM og EM kvalifikation, til dette års EM-serie og næste års grandprix-serie. Mads Hansen og Benjamin Basso i...

Share on social media