DE UNGE LØVER

19/05/2023

U21 VM – SGP2 – kan være karriere-afgørende for mange håbefulde speedwaytalenter. Lørdag aften køres international VM kvalifikation på Vojens Speedway Center, hvor Jesper Knudsen og Esben Hjerrild, skal op mod stærke kørere fra 9 nationer.

Se listen over danske U21 medaljer nederst.

Foto: SES profilen Mads Hansen vandt U21 VM-sølv i 2021 i tjekkiske Pardubice

Af Ib Søby

Da FIM i 1977 indførte et årligt individuelt U21 VM, var det for at styrke landenes talent udvikling. Kørerne er minimum 16 år, og forlader U21-regi ved udgangen af det år hvor de fylder 21.

Mange U21 kørere har allerede lukrative klubkontrakter, og har måske forinden vist deres store potentiale i ungdomsrækkerne, men U21 regi, er stedet, hvor omverdenen, promotorer, internationale medier og pressefolk, for alvor for øje på hvem der vil være at finde i VM Grand Prix serien, få år efter, og hvem der er værd at satse på.

Det er i sandhed Tomorrows Champions.

Der er selvfølgelig ikke nogen garanti for, at en U21 verdensmester også vinder klodens ypperste titel, for det er kun sket fire gange siden 1977 – Per Jonsson, Gary Havelock, Jason Crump og Bartosz Zmarzlik – men det er et klart faktum, at de kørere som gør det godt i U21-regi, allerede har den erfaring og modenhed, som danner basis for en stor og markant karriere.

En række af sportens, nuværende, største profiler, har taget VM medalje i U21. Det er kørere som Zmarzlik, Maciej Janowski, Max Fricke, Robert Lambert, Patryk Dudek, og danske Anders Thomsen og Mikkel Michelsen.

Kigger vi længere ned over listen af U21 medaljetagere finder vi profiler som, Darcy Ward, Emil Saytfudinov, Antonio Lindbäck, Chris Holder, Andreas Jonsson, Leigh Adams, for blot at nævne nogle enkelte.

Men selvfølgelig, U21 er ikke alt, for der er også eksempler på kørere, som først er slået igennem, efter deres 21. år.

Speedway sporten rummer også mange late bloomers – kørere, hvis karriere først har taget fart, i en lidt højere alder. Et par danske eksempler er Leon Madsen, og den nuværende landstræner Nicki Pedersen:

– Helt ærligt, var jeg ikke særligt god i mine unge år. Der var mange som kørte stærkere end mig, og jeg skulle bruge mere tid til at finde de rigtige starter frem, har Nicki Pedersen flere gange udtalt omkring sine teenageår.

Til gengæld bragede Nicki Pedersen ind i Grand Prix serien i 2001, som 24-årig, og vandt sin første VM titel to år efter, i kraft af sin eksorbitante sejrsvilje.

Lørdag aften går kun fire kørere videre til SGP2, men de som gør, belønnes med tre VM løb i forbindelse med Grand Prix serien, hvor hele verden kigger med via tv.

Derfor må du ikke gå glip af lørdagens VM gyser i Vojens.

Billetter kan købes her:
https://www.billetlugen.dk/event/fim-u21-vm-kvalifikation-vojens-speedway-center-16424219/

20 Danske individuelle U21 medaljer:

1977: Alf Busk – Guld – Vojens

1978: Finn Rune Jensen – Guld – Lonigo

1980: Tommy Knudsen – Guld – Pocking

1982: Peter Ravn – Bronze – Pocking

1985: Ole Hansen- Bronze – Abensberg

1986: Brian Karger – Bronze – Rivne

1988: Brian Karger – Bronze – Slany

1989: Gert Handberg – Guld – Lonigo

1991: Brian Andersen – Guld – Morten Andersen – Sølv – Coventry

1996: Jesper B. Monberg – Bronze – Olching

1997: Jesper B. Monberg – Guld – Mseno

2004: Kenneth Bjerre – Sølv – Wroclaw

2009: Patrick Hougaard – Bronze – Donji Kralevec

2012: Michael Jepsen Jensen – Guld – Mikkel Bech – Bronze – VM serie

2014: Mikkel Michelsen – Bronze – VM serie

2015: Anders Thomsen – Sølv – Mikkel Michelsen – Bronze – VM serie

2021: Mads Hansen – Sølv – VM serie.

Seneste nyheder

JØRGEN HANSEN BILER BLIVER SGP2 TITELSPONSOR

Når årets U21 verdensmester i speedway skal kåres på Vojens Speedway Center fredag den 15. september, vil Jørgen Hansen Biler A/S i Skærbæk indtage en hovedrolle som titelsponsor for begivenheden som bliver tv transmitteret i 70 lande.  Af Ib Søby Den kendte Kia...

SGP2 FELTET ER NU PÅ PLADS

Efter forrige weekends tre kvalifikationsrunder i Vojens, Krsko og Pardubice, har den internationale motorunion FIM sat navne på wildcards og reserver til årets SGP2 – den individuelle U21 VM serie. Serien indledes i Prag den 2. juni. Anden runde køres i Gorzow den...

SES SER LIVESTREAM

Foto: Chris Uldal og Henrik Møller kommentere ugens match. De regerende danske mestre SES- Sønderjylland Elite Speedway er onsdag aften oversidder i 6. runde af SpeedwayLigaen. Men det betyder ikke, at der ikke bliver set speedway i Vojens og omegn. Holdleder Claus...

STÆRKT FELT I VM THRILLER

Danske Jesper Knudsen og Esben Hjerrild skal leve op til deres allerbedste lørdag aften på Vojens Speedway Center, hvor der køres international kvalifikation til årets U21 VM serie – også kaldet SGP2. Kørere fra 10 nationer kæmper om fire VM pladser. Foto: Frank...

Del på sociale medier