BARTOSZ & DE ANDRE

28/04/2023

Et samlet korps af internationale betting-eksperter er ikke i tvivl. Bartosz Zmarzlik er kæmpe favorit til at vinde sin 4. individuelle VM titel i 2023. Vi skal tilbage til tiden med Tony Rickardsson, for at finde en lignende oplagt VM kandidat, men heldigvis er speedway også en uforudsigelig sport.

Photo: Frank Cilius

By Ib Søby

På lørdag aften er ventetiden forbi, og det fine Stadion Milenium i kroatiske Donji Kralevec er igen vært for årets VM åbner, og stadig med tre danskere i feltet blandt klodens allerbedste speedwaykørere.

Det er 78. gang siden 1936, at sporten skal kåre en verdensmester, og det er 5. gang at Kroatien er vært for et VM Grand Prix.

Og det er bare svært at nedtone den favoritværdig som Bartosz Zmarzlik indehaver. I fjor vandt han også i Kroatien, og lagde dermed grunden til sin tredje VM titel. Den senere bronzevinder Maciej Janowski blev toer, mens Danmark havde Mikkel Michelsen på podiet.

Kort efter blev Michelsen skadet.

Men det er et faktum, at siden Grand Prix seriens indførelse i 1995, har den kører som bliver verdensmester – som minimum – været en den ene af seriens første to Grand Prix finaler. Det gælder om at være med helt fremme fra starten af VM serien, og på den anden side, ser vi allerede på lørdag aften nogle kørere som does not bliver verdensmester i år.

34 årige Leon Madsen er i vinterpausen flyttet til Vejle med sin familie, og det bliver spændende at se, om det betyder en forskel, at være ude af det speedwaygale Polen.

Men sandheden er også den, at det er fire år siden, at Madsen har vundet Grand Prix sejre. Og det skal der til for at slå Zmarzlik.

Dan Bewley, Maciej Janowski og Tai Woffinden kan vel også betegnes som medaljekandidater.

Danmarks seneste Grand Prix vinder er Anders Thomsen, der med sejren på sin polske hjemmebane i Gorzow, fik et internationalt gennembrud, mens danskerne var dybet koncentreret om Vingegaard og Tour de France.

På lørdag får vi et retvisende billede af Thomsen, efter den lange skadespause, og han har jo, sammen med Mikkel Michelsen, sat sig under hårdt pres ved ikke at køre kvalifikation med 2024.

De skal således helst slutte i top seks.

Robert Lambert, Max Fricke, Patryk Dudek, Frederik Lindgren og Martin Vaculik, er alle klassekørere som kan vinde Grand Prix sejre, men jeg tvivler på stabiliteten over 10 løb.

Photos: Frank Cilius

Latest news

VM ÅBNING I DONJI KRALJEVEC

Bartosz Zmarzlik er storfavorit til at generobre VM titlen i 2024, hvor 2021 verdensmester Artem Laguta og Emil Saytfudinov, stadig er udelukket på grund af den russiske krig i Ukraine. Er der nogen som, i det lange løb, kan knække koden Zmarzlik? Det er det simple...

Tag Bussen til VM Speedway

Foto: Vikingbus Spar på brændstof og miljø. Nu kan man tage bussen – ud og hjem - til dette års 2024 DeluxeHomeart FIM Speedway Grand Prix på Vojens Speedway Center, lørdag den 14. september. I et nyt samarbejde med Vikingbus tilbyder Vojens Speedway Center muligheden...

FLOT ESBJERG SEJR I VOJENS

Foto: Frank Cilius De regerende danske mestre fra Esbjerg Vikings slog til, da de to sidste heats skulle afgøre aftenens match på Vojens Speedway Center mod hjemmeholdet SES- Sønderjylland Elite Speedway. Vestjyderne sejrede med samlet 43-41 efter to gange 4-2 i heat...

LYAGER SEJREDE I VOJENS

Foto: John Bo Jensen Den 26-årige Slangerup kører Andreas Lyager vandt tirsdag aften den danske VM & EM kvalifikation på Vojens Speedway Center. Lyager henviste således Anders Thomsen og Rasmus Jensen til de næste pladser på podiet, mens Benjamin Basso og Frederik...

Share on social media