BARTOSZ & DE ANDRE

28/04/2023

Et samlet korps af internationale betting-eksperter er ikke i tvivl. Bartosz Zmarzlik er kæmpe favorit til at vinde sin 4. individuelle VM titel i 2023. Vi skal tilbage til tiden med Tony Rickardsson, for at finde en lignende oplagt VM kandidat, men heldigvis er speedway også en uforudsigelig sport.

Foto: Frank Cilius

Af Ib Søby

På lørdag aften er ventetiden forbi, og det fine Stadion Milenium i kroatiske Donji Kralevec er igen vært for årets VM åbner, og stadig med tre danskere i feltet blandt klodens allerbedste speedwaykørere.

Det er 78. gang siden 1936, at sporten skal kåre en verdensmester, og det er 5. gang at Kroatien er vært for et VM Grand Prix.

Og det er bare svært at nedtone den favoritværdig som Bartosz Zmarzlik indehaver. I fjor vandt han også i Kroatien, og lagde dermed grunden til sin tredje VM titel. Den senere bronzevinder Maciej Janowski blev toer, mens Danmark havde Mikkel Michelsen på podiet.

Kort efter blev Michelsen skadet.

Men det er et faktum, at siden Grand Prix seriens indførelse i 1995, har den kører som bliver verdensmester – som minimum – været en den ene af seriens første to Grand Prix finaler. Det gælder om at være med helt fremme fra starten af VM serien, og på den anden side, ser vi allerede på lørdag aften nogle kørere som ikke bliver verdensmester i år.

34 årige Leon Madsen er i vinterpausen flyttet til Vejle med sin familie, og det bliver spændende at se, om det betyder en forskel, at være ude af det speedwaygale Polen.

Men sandheden er også den, at det er fire år siden, at Madsen har vundet Grand Prix sejre. Og det skal der til for at slå Zmarzlik.

Dan Bewley, Maciej Janowski og Tai Woffinden kan vel også betegnes som medaljekandidater.

Danmarks seneste Grand Prix vinder er Anders Thomsen, der med sejren på sin polske hjemmebane i Gorzow, fik et internationalt gennembrud, mens danskerne var dybet koncentreret om Vingegaard og Tour de France.

På lørdag får vi et retvisende billede af Thomsen, efter den lange skadespause, og han har jo, sammen med Mikkel Michelsen, sat sig under hårdt pres ved ikke at køre kvalifikation med 2024.

De skal således helst slutte i top seks.

Robert Lambert, Max Fricke, Patryk Dudek, Frederik Lindgren og Martin Vaculik, er alle klassekørere som kan vinde Grand Prix sejre, men jeg tvivler på stabiliteten over 10 løb.

Fotos: Frank Cilius

Seneste nyheder

JØRGEN HANSEN BILER BLIVER SGP2 TITELSPONSOR

Når årets U21 verdensmester i speedway skal kåres på Vojens Speedway Center fredag den 15. september, vil Jørgen Hansen Biler A/S i Skærbæk indtage en hovedrolle som titelsponsor for begivenheden som bliver tv transmitteret i 70 lande.  Af Ib Søby Den kendte Kia...

SGP2 FELTET ER NU PÅ PLADS

Efter forrige weekends tre kvalifikationsrunder i Vojens, Krsko og Pardubice, har den internationale motorunion FIM sat navne på wildcards og reserver til årets SGP2 – den individuelle U21 VM serie. Serien indledes i Prag den 2. juni. Anden runde køres i Gorzow den...

SES SER LIVESTREAM

Foto: Chris Uldal og Henrik Møller kommentere ugens match. De regerende danske mestre SES- Sønderjylland Elite Speedway er onsdag aften oversidder i 6. runde af SpeedwayLigaen. Men det betyder ikke, at der ikke bliver set speedway i Vojens og omegn. Holdleder Claus...

DE UNGE LØVER

U21 VM – SGP2 - kan være karriere-afgørende for mange håbefulde speedwaytalenter. Lørdag aften køres international VM kvalifikation på Vojens Speedway Center, hvor Jesper Knudsen og Esben Hjerrild, skal op mod stærke kørere fra 9 nationer. Se listen over danske U21...

Del på sociale medier