BARTOSZ & DE ANDRE

28/04/2023

Et samlet korps af internationale betting-eksperter er ikke i tvivl. Bartosz Zmarzlik er kæmpe favorit til at vinde sin 4. individuelle VM titel i 2023. Vi skal tilbage til tiden med Tony Rickardsson, for at finde en lignende oplagt VM kandidat, men heldigvis er speedway også en uforudsigelig sport.

Foto: Frank Cilius

Af Ib Søby

På lørdag aften er ventetiden forbi, og det fine Stadion Milenium i kroatiske Donji Kralevec er igen vært for årets VM åbner, og stadig med tre danskere i feltet blandt klodens allerbedste speedwaykørere.

Det er 78. gang siden 1936, at sporten skal kåre en verdensmester, og det er 5. gang at Kroatien er vært for et VM Grand Prix.

Og det er bare svært at nedtone den favoritværdig som Bartosz Zmarzlik indehaver. I fjor vandt han også i Kroatien, og lagde dermed grunden til sin tredje VM titel. Den senere bronzevinder Maciej Janowski blev toer, mens Danmark havde Mikkel Michelsen på podiet.

Kort efter blev Michelsen skadet.

Men det er et faktum, at siden Grand Prix seriens indførelse i 1995, har den kører som bliver verdensmester – som minimum – været en den ene af seriens første to Grand Prix finaler. Det gælder om at være med helt fremme fra starten af VM serien, og på den anden side, ser vi allerede på lørdag aften nogle kørere som ikke bliver verdensmester i år.

34 årige Leon Madsen er i vinterpausen flyttet til Vejle med sin familie, og det bliver spændende at se, om det betyder en forskel, at være ude af det speedwaygale Polen.

Men sandheden er også den, at det er fire år siden, at Madsen har vundet Grand Prix sejre. Og det skal der til for at slå Zmarzlik.

Dan Bewley, Maciej Janowski og Tai Woffinden kan vel også betegnes som medaljekandidater.

Danmarks seneste Grand Prix vinder er Anders Thomsen, der med sejren på sin polske hjemmebane i Gorzow, fik et internationalt gennembrud, mens danskerne var dybet koncentreret om Vingegaard og Tour de France.

På lørdag får vi et retvisende billede af Thomsen, efter den lange skadespause, og han har jo, sammen med Mikkel Michelsen, sat sig under hårdt pres ved ikke at køre kvalifikation med 2024.

De skal således helst slutte i top seks.

Robert Lambert, Max Fricke, Patryk Dudek, Frederik Lindgren og Martin Vaculik, er alle klassekørere som kan vinde Grand Prix sejre, men jeg tvivler på stabiliteten over 10 løb.

Fotos: Frank Cilius

Seneste nyheder

SPÆNDENDE POLSK PROFIL TIL SES

Den 28-årige Marcin Nowak bliver i 2024 indlemmet i truppen hos SES – Sønderjylland Elite Speedway. I 2023 var Nowak topscorer for Rzeszow, og en vigtig brik i klubbens oprykning til den polske 1. division, som er landets næstbedste række. Foto: Nowak, Facebook Af Ib...

Næste års danske VM Grand Prix køres 14. september

Over 14.000 ellevilde fans jublede da Leon Madsen vandt en sjælden dansk hjemmesejr på Vojens Speedway Center for to måneder siden. Fredag formiddag offentliggjorde Discovery Sports Events Grand Prix kalenderen for 2024, og det betyder, at verdenseliten gæster Vojens...

ANDERS THOMSEN & MADS HANSEN FORTSÆTTER HOS SES

Støvet har knapt lagt sig efter sidste uges forrygende DM Hold Superfinale på Vojens Speedway Center, inden puslespillet omkring trupperne til SpeedwayLigaen 2024 er gået i gang. Ud over den dobbelte danske mester og grandprix-vinder Anders Thomsen, fortsættes den...

MADS HANSEN ÅRETS KØRER 2023

Foto: Frank Cilius De syv holdledere i SpeedwayLigaen har udpeget årets kører - og de må ikke stemme på en fra eget hold. Kort før DM Holdfinalen på Vojens Speedway Center, blev den unge SES - Sønderjylland Elite Speedway kører Mads Hansen kåret som året kører, til...

Del på sociale medier