Madsen fra Vejle har en drøm

09/08/2019

Dansk speedway har haft gyldne perioder og hentet mange medaljer, men den 30-årige Leon Madsen har en ambition, som ingen har præsteret før. Han vil være både verdensmester og europamester, i én og samme sæson.

Af Ib Søby

Når Vojens Speedway Center lørdag aften indleder en ny æra med Jacob Olsen som chef og arrangør, vil alle publikums og tv-seeres øjne hvile på Leon Madsen. Danskeren, som har taget VM-grandprix-serien med storm, har med et godt resultat i Vojens også muligheden for at gentage sin EM-triumf fra i fjor.

Eventyrdigteren H.C. Andersens fortælling om den grimme ælling, som bliver til en svane, kan godt antyde visse paralleller til Leon Madsen. I 2001 blev Vejledrengen som 13-årig YGT-mester (det uofficielle 80cc verdensmesterskab) netop i Vojens. Siden gik det op og ned, trods det indlysende talent. Madsen er lidt sin egen lykkes smed, og dermed ikke altid bedste venner med kollegaerne i ryttergården. I en årrække kørte han for nordsjællandske Slangerup i den danske liga og for britiske Poole. U21- karrieren blev kronet med hold-VM-sølv i Gorzow i 2009.

– Allerede som blebarn sad jeg på en lille el-knallert. Mine forældre lovede, at jeg kunne beholde den, hvis jeg droppede bleen. Det lykkedes ret hurtigt, for jeg var vild med at bevæge mig på to hjul. Senere tog min far, Tage, mig med til motocross, men det blev nu speedway på Vejlbybanen ved Fredericia, som trak, husker Leon Madsen.

I takt med den voksende modenhed som speedwaykører har Madsen også døjet med en lang rækker skader og operationer, som i perioder har sat ham tilbage i udviklingen. Fyringen på det danske senior landshold, natten før VM- finalen i Målilla i 2012, var også en bitter pille at sluge for Madsen.

Forvandlingen

Han begyndte at koncentrere sig om Polen, og skabte sig en ensom tilværelse i det speedwayglade land, mens skader og svimmelhed stadig trængte sig på. En overgang var Leon Madsen til observation for lymfekræft, og fik fjernet en kirtel i armen, samtidig med at en voldsom depression krævede medicin.

Mødet med kæresten Magda Bradtke – som i marts fødte datteren Marika – har været afgørende i Leon Madsens forvandling. Magda skabte ro i den travle speedway-hverdag, og Leon fandt ud af, at han ikke kan tåle mælk, æg og chokolade. Langsomt fik han og Magda ændret livsrytmen med regelmæssig sund kost, træning og hvile med udgangspunkt i bopælen i Gdynia.

– Jeg har været langt nede, og nu har jeg kæmpet mig tilbage. Jeg har det rigtig godt igen, og jeg føler, jeg er et godt sted i mit liv. Jeg er 30 år, og jeg har aldrig følt mig bedre tilpas, siger han.

– Jeg har arbejdet rigtig hårdt. Jeg har bygget på, og givet min træning en ekstra skalle. Jeg troede, jeg trænede hårdt førhen, men det viste sig, at det gjorde jeg ikke. Jeg har fundet ud af, hvad der skal til for at være med i toppen, og jeg kan se, at det bærer frugt nu.

Inden længe begyndte det mentale overskud og resultaterne i den polske liga at indfinde sig. Den suveræne sejr i sidste års EM-serie med afslutning i Katowice, gav Leon Madsen stjernestatus i det polske speedwaymiljø.   

I den polske liga har han i flere år været blandt de mest scorende kørere, og det har hans klub, Czestochowa, nu belønnet med en guldrandet kontrakt, som gør ham til en af verdens bedst betalte speedwaystjerner. Godt 15 mio. danske kroner tjener han på sin nye treårige kontrakt med klubben. Dertil kommer sponsorstøtte og præmiepenge.

Ryggen som modstander

Samtidig med sin nye status som en af klodens hotteste speedwaynavne, kæmper Leon Madsen i disse uger med sin ryg. Han har netop været til MR scanning, hvor lægerne har anbefalet en operation umiddelbar efter sæsonens afslutning i oktober.

– Det er en diskusprolaps, som ind i mellem hæmmer mig voldsomt. I lørdags fik jeg en smertedæmpende indsprøjtning før grandprix-løbet i Wroclaw, og på torsdag får jeg en blokade inden et klubløb på fredag og EM-løbet i Vojens på lørdag, fortæller Leon Madsen. Disse behandlinger er godkendt af Danmarks Motor Union og Antidoping Danmark.

– Min ryg er min værste modstander lige nu. Smerterne forhindrer mig i at træne fysisk i dagligdagen, og dermed er der risiko for at miste skarpheden, erkender Leon Madsen, der krydser fingre for den kommende weekend.

EM- løbet i Vojens er også hans første optræden på dansk grund i år.

– Selvfølgelig er VM-titlen min vigtigste ambition. Men skulle det ikke lykkes i år, er EM-serien et vigtigt alternativ. Jeg tør godt drømme om at tage begge titler, og jeg kan love alle speedwayfans, at jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at nå målet, siger Leon Madsen.

Leon Daniel Madsen

Født:              5. september 1988 i Vejle.

Bopæl:           Gdynia i Polen.

Civilstand:      Kæreste med Magda og far til Marika.

Klub:              Czestochowa.

Stamklub:      Vojens Speedway Klub.

Tdl. Klubber:  Slangerup, Wroclaw, Tarnow, Poole m.fl

Resultater:     YGT – ungdoms verdensmester 2001. U21 Hold VM sølv 2009.

Vinder af Ekstra Liga Riders Championship – endagsløb for sæsonens 16 bedste kørere i den polske liga – i 2017.

Europamester 2018.

Grandprix:       Vinder i Warszawa 2019.  Fem løb i 2013 som reserve. I alt kørt 10 grandprix løb med 60 heats, 13 heatsejre, 4 finaler og 1 sejr.

VM topstillingen:

1.  Bartosz Zmarzlik, Polen 61

2.  Emil Saytfudinov, Rusland 61

3.  Leon Madsen, Danmark 61

4.  Martin Vaculik, Slovakiet 59

5. Patryk Dudek, Polen 55

6. Frederik Lindgren, Sverige 47

EM topstillingen:

1. Grigory Laguta, Rusland 27

2. Leon Madsen, Danmark 26

3. Nicki Pedersen, Danmark 19

4. Bartosz Smektala, Polen 19

5. Kacpar Woryna, Polen 18

6. Michael Jepsen Jensen, Danmark 16

Seneste nyheder

sgp fan zone info 15.-16. september

Her kan du se tidsplanen og aktiviteterne i fan zonen. Indgangen åbner kl. 16.00 fredag og kl. 12.30 lørdag. Lørdag vil det være muligt at gå ud igen efter træning og komme tilbage senere. Man får armbånd ved hovedindgangen hvis man ønsker at benytte denne...

NYBAGT DANSK MESTER DRØMMER OM VM MEDALJE

I fredags kørte Emil Breum fra Ribe sig ind i kongerækken af danske U21-mestre i speedway, og på fredag aften har han muligheden for at tage en VM medalje, og dermed sige farvel til U21-regi med bravur. Foto: Leif P. Lauridsen Af Ib Søby Det er den 21-årige Emil...

VARM VM-WEEKEND VENTER I VOJENS

Uanset vejret fredag og lørdag - som tegner pænt - bliver Vojens Speedway Center igen klodens hotteste mekka i international speedway. Fredag kåres sportens næste U21-verdensmester og lørdag kan årets VM grandprix-serie formentlig finde sin guldvinder i 2023. Foto:...

KAI HUCKENBECK KLAR TIL VM GRAND PRIX I VOJENS

Foto: Frank Cilius Den 30-årige tyske speedwaystjerne kommer til start i lørdagens danske VM Grand Prix på Vojens Speedway Center. Huckenbeck kommer ind som reserve for den skadede polske kører Maciej Janowski. Det bliver første gang, at Kai Huckenbeck kører VM Grand...

Del på sociale medier