JACOB OLSEN: VI SKAL KOMME STYRKET UD AF KRISEN

04/04/2020

Den internationale sportsverden er tvunget i knæ, og dystre økonomiske konsekvenser ser også ud til at ramme dansk speedway markant. Alligevel tror direktøren for Vojens Speedway Center og Speed1Way, Jacob Olsen, at sporten vil komme ud af corona-krisen med et stærkere sammenhold.

I underholdningsbranchen taler man tit om den svære toer. Det at kunne følge op på den film, som var en kassesucces eller det musikalske debutalbum, som solgte til platin.

Efter den flotte åbningssæson i 2019, havde Jacob Olsen og hans stab i Speed1Way set frem mod 2020, og havde rustet sig godt til den svære toer!

Hvor det første år indeholdt to arrangementer – EM-runden i august og VM- grandprixet i september – skulle 2020 opgraderes med den individuelle DM- finale i juni og den store satsning med SES – Sønderjylland Elite Speedway, hvor et hold med Vojens som hjemmebane, skulle udfordre de danske klubber i Metal Speedway League.

– Her – kort før påske – er det jo svært at spå om, hvornår vi får tilstande, hvor det er forsvarligt at arrangere stævner med publikum. Danmark har været lukket ned i en måned, så for speedwaysportens vedkommende er der ikke sket de helt store tab – endnu, siger Jacob Olsen fra sit kontor bag Ole Olsen Lounge på Vojens Speedway Center.

– Men regningen vil uden tvivl komme, og måske vil den også kaste lange skygger ind i 2021. Det bliver noget af en kabale at få til at gå op, hvis de nationale ligaer eventuelt kommer i gang i juni. Der vil være rift om løbs-dagene, mens kørerne hungrer efter indtægter, og trængte virksomheder sparer på deres sports-sponsorater for at kunne undgå at fyre medarbejdere.

Danmarks Motor Union har i forvejen påbudt, at den danske liga ikke kommer i gang før kørerne har haft mulighed for en rimelig omgang træning efter vinterpausen. Det gælder også i U21- og ungdoms-regi.

– Såfremt Metal Speedway League kommer i gang i juni, mangler vi 17 matcher fra april og maj. Det bliver meget svært at forestille sig, hvordan de skulle kunne placeres inden finalerne i september. Jeg tror, vi må indstille os på en kortere og intens liga med færre matcher.

– Vores store VM Grand Prix, lørdag den 12. september, er formentlig på den sikre side, ligesom jeg håber, at vi stadig kan afvikle det individuelle DM – hvis ikke i juni, så måske i august, siger Jacob Olsen.

For Speed1Way handler det i denne tid om at tilpasse den daglige drift i forhold til økonomien og de indtægter, som forventes alt efter, hvornår der er grønt lys fra myndighederne.

– Takket være vores gode samarbejde med Haderslev Kommune og vores trofaste sponsorere, ligger jeg ikke søvnløs om natten, men det har smertet mig meget, at vi har måttet sige farvel til Maiken Friis Krüger, der i februar startede hos os som eventkoordinator, siger Jacob Olsen og henviser til det faktum, at alt fremadrettet event- og sponsorvirksomhed lige nu er sat på stand by på grund af corona-krisen.

– Vi håber, at Maiken Friis Krüger får muligheden for at vende tilbage på et senere tidspunkt, fastslår Jacob Olsen.

Med hånden på kogepladen

Det er efterhånden 16 måneder siden, at Jacob Olsen overtog det legendariske speedwayanlæg fra sin far, Ole Olsen, og ud over de to løb i 2019, har det store fokus ligget på de renoveringer og forbedringer, som det kræves af et moderne internationalt speedwaystadion.

– Jeg er meget stolt af alt det, som blev gennemført i 2019 sammen med mine medarbejdere og klubben i Vojens, men jeg bliver stadig mødt med den holdning, at jeg fik ”foræret” Vojens Speedway Center af min far. Det er absolut ikke tilfældet. Det her projekt er helt og aldeles for egen regning og risiko, siger Jacob Olsen, som har investeret et sekscifret beløb af sin egen lomme for at gøre Vojens Speedway Center til et af verdens førende.

I kraft af sin erfaring som professionel kører i 90’erne og en periode som dansk landstræner ved Jacob Olsen, at et speedwayarrangement skal indeholde mere end en stribe heats.

– Det er ikke nok at skaffe bande-reklamer. Et stadion som vores skal være et dynamisk kraftcenter, et mødested for erhvervslivet og med innovative tiltag i samarbejde med andre sportsklubber i vores region, siger Jacob Olsen.

Krisen bliver et vendepunkt

Han ser denne usædvanlige periode som en tid, hvor mange mennesker har fået mulighed for at reflektere over en stressende livsstil og værdier i hverdagen, hvor jagten på materielle goder måske har fyldt for meget.

– Speedway er blot en lille brik i en stor underholdningsindustri. Og mange arrangører har i denne pause mulighed for at gennemtænke de formater, man hidtil har arbejdet med. Personligt tror jeg, at den internationale speedwaysport komme til at forandre sig, og vi kommer til at se ændringer i ligaerne. Er det rigtigt med så mange løb hen over så og så mange måneder? Kan VM og EM-formater, inklusive kvalifikationsrunder, gøres mere smidige? Vil speedwaykørere om få år stadig være nødt til at halse Nordeuropa rundt hver uge for at tjene til dagen og vejen, reflekterer Jacob Olsen.

– Jeg tror også, at speedwaysporten i det hele taget vil kunne nyde gavn af den fornyet livsglæde, som kommer på den anden side af en krise. I bund og grund er speedwayfans meget trofaste, og så skal vi være klar i klubberne til at tage imod og udvikle på den opbakning, vi kan få.

– Jeg vil gerne ønske alle en rigtig god og rar påske, selv om den bliver anderledes i år, og jeg glæder mig til at vi – under kontrollerede former – får løsnet vores dejlige land op igen, hilser Jacob Olsen.  

Seneste nyheder

SMAL SEJR SENDER SES VÆK FRA BUNDEN

Foto: Frank Cilius PÅ en smuk sommeraften var der glæde at spore hos SES – Sønderjylland Elite Speedway, som besejrede GSK Grindsted med 43-41. Hermed tog GSK det samlede bonuspoint, men SES rykkede op på femte pladsen i ligaen, nu med fem point. Dog har både Region...

LEON MADSEN I DANSK SÆSONDEBUT

Onsdag aften vender den dobbelte VM-sølvvinder Leon Madsen tilbage til Vojens Speedway Center, hvor han i fjor vandt sin – hidtil – største triumf på dansk grund, da han henrykkede over 14.000 fans med sejren i det danske VM grandprix. Af Ib Søby – foto Frank Cilius...

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

Del på sociale medier