SES PROFIL: HANS ANDERSEN

28/01/2020

Det er de færreste speedwaykørere, som oplever at være klodens hotteste navn, hvilket skete for Hans Andersen i sommeren 2006. Siden har karrieren ikke budt på helt de samme højder, men som klassekører ved Hans Andersen at med lidt held, kan drømme blive opfyldt. Den 39-årige fynbo har bestemt ikke opgivet håbet om mere hæder.

Af Ib Søby

Lørdag den 24. juni 2006 kogte Parken i København af sydende og infernalsk begejstring. I en medrivende finale slog Hans Andersen til, og sejrede foran Jason Crump, Bjarne Pedersen og Antonio Lindbäck.

Endelig blev håbet om en dansk sejr i Parken indfriet, efter Nicki Pedersens tre fjerdepladser i træk, i den danske udgave af Grandprixserien.

Mens publikum festede i de københavnske barer og gader, måtte hovedpersonen selv tage turen til skadestuen på Rigshospitalet for at få fixet en håndskade, som han havde døjet med i et stykke tid.

Samtidig sad det danske pressekorps og skrev løs i Parkens pressecenter, for nu var der mulighed for et drømmescenario i dansk speedway. En ny rivalisering mellem to danske kamphaner, en rivalisering som dengang i 1980’erne mellem Erik Gundersen og Hans Nielsen, der skabte overskrifter og solgte aviser i hobetal.

Nu skulle det være Nicki Pedersen vs. Hans Andersen.

Godt nok havde Hans Andersen ”kun” været på wildcard den aften i Parken, men da den svenske superstjerne Tony Rickardsson samme sommer indstillede sin flotte karriere, overtog Hans Andersen pladsen som seriens førstereserve.

Andersen kvitterede med en 3. plads i Lonigo, en 2. plads i Målilla og en ny stærk sejr på Marketa Stadion i Prag.

Men efter fire GP-finaler i træk gik luften en smule af Andersens ballon, og den store rivalisering med Nicki blev aldrig rigtigt til noget. De to fynboer, som havde været en slags venner op igennem de unge år, blev efterhånden adskilt af voksenlivets krav og modenhed. Nicki som den iltre, fandenivoldske, stræber, mod Andersens lidt mere følsomme gemyt, den elegante ” grimme ælling ” med idolet Erik Gundersens farver på sine cykler, mod den rå og hensynsløse vindertype, som Nicki var dengang.

Muligvis kunne de godt tale sammen, i perioder, men det stoppede altid i det øjeblik, hvor hjelmen kom på, og cyklerne blev varmet op.

Selv om Andersen og Nicki også blev holdverdensmestre sammen, udeblev både rivaliseringen og et tættere venskab.

Hans Andersen måtte indstille sig på at være en særdeles habil liga-kører, og de næste år stoppede de individuelle VM-drømme oftest i skader eller manglende momentum i de benhårde kvalifikationsrunder.

I stedet gjorde Hans sin karriere til en stabil levevej, og han har sat spor i de efterhånden mange klubber, som har haft ham på lønningslisten. Hans er nemlig en udpræget team-player, som gerne hjælper og rådgiver sine kollegaer i ryttergården, hvilket også er blevet bemærket af fans og teamchefer i store klubber i Polen, England, Sverige og Danmark.

Dagligdagen og samlivet med Christina og deres to drenge, har naturligvis også fyldt en del. I 2019 blev Hans Andersen ramt af flere dødsfald, der påvirkede ham dybt. Hans far Svend gik bort, og det samme gjorde både en polsk og en britisk sponsor, som han havde knyttet tætte venskaber med gennem hele sin karriere. I flere perioder i løbet af året overvejede Hans Andersen mere end én gang at stille cyklen i garagen.

Men slaggerne kalder stadig. 

Med tilknytningen til SES får Hans Andersen muligheden for at skrive et nyt kapitel på sit lange CV, og de store drømme er bestemt ikke udslukket endnu. Nu giver en EM-titel for eksempel direkte adgang til VM-serien. Eller hvad med en smule medgang i kvalifikationsserien, som kunne udløse endnu en runde på den helt store scene, hvor han kender vilkårene og ved, hvad det kræver at være en af klodens hotteste speedwaykørere.

For han har jo prøvet det.

HANS ANDERSEN # 34

Født:

3. november 1980 i Odense

Klubber i 2020:

SES – Sønderjylland Elite Speedway, Danmark.

Peterborough, Panthers, England.

Orzel Lodz, Polen.

Udvalgte Resultater:

2007, 2008, Nr. 5 I VM Grandprix serien.

87 Grandprix løb, 4 sejre, 16 podieplaceringer.

Vinder, Ullevi 2004, Parken 2006, Prag 2006, Terenzano 2008.

Den Gyldne Hjelm, Pardubice, 2008

Holdverdensmester 2006 i Reading og 2008 i Vojens.

Nr. 4 U21 VM 1999 i Vojens.

Dansk mester 2007

Dansk U21 mester 1996

Dansk 80cc mester 1995

Gift med Christina og har sønnerne August og Noah.

Seneste nyheder

SMAL SEJR SENDER SES VÆK FRA BUNDEN

Foto: Frank Cilius PÅ en smuk sommeraften var der glæde at spore hos SES – Sønderjylland Elite Speedway, som besejrede GSK Grindsted med 43-41. Hermed tog GSK det samlede bonuspoint, men SES rykkede op på femte pladsen i ligaen, nu med fem point. Dog har både Region...

LEON MADSEN I DANSK SÆSONDEBUT

Onsdag aften vender den dobbelte VM-sølvvinder Leon Madsen tilbage til Vojens Speedway Center, hvor han i fjor vandt sin – hidtil – største triumf på dansk grund, da han henrykkede over 14.000 fans med sejren i det danske VM grandprix. Af Ib Søby – foto Frank Cilius...

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

Del på sociale medier