Weekendens to VM afdelinger køres i Wroclaw. Det betyder hjemmebane for polske Maciej ”Magic” Janowski, som hermed har en god mulighed for at udbygge sin føring i VM stilling, og bevare drømmen om at blive Polens 4. verdensmester.
Af Ib Søby
I fjor blev der også kørt dobbelt Grand Prix på Stadion Olimpijski i Wroclaw. Her vandt Maciej Janowski det ene og blev nummer to i det andet.
Derfor bliver presset og favoritværdigheden enormt for Maciej Janowski, der på næste fredag fylder 30 år. Det bliver næsten som for år tilbage hvor Tomasz Gollob altid var under umenneskeligt pres i Bydgoszcz.
Devisen er klar for alle andre kørere på fredag og lørdag: Janowski er manden som skal besejres.
Han fører med 38 point foran russerne Artem Laguta og Emil Saytfudinov som begge står på 32.
Lindgren med 30, Woffinden med 24 og den regerende verdensmester Bartosz Zmarzlik på 23, skal søge to finaler i weekenden, og mindst en af dem skal – for deres vedkommende – helst være uden Janowski.
Danske Leon Madsen er på 8. pladsen med 17 point, mens Anders Thomsen, som i Prag 2, nåede sin første Grand Prix semifinale har samlet 12 point, og ligger på 11. pladsen.
Hvor Thomsen kan køre nogenlunde frit, er Madsen efter åbningsweekenden i Tjekkiet under et vist pres. Den polsk bosatte dansker kender selvfølgelig både Wroclaw og næste VM station i Lublin.
Madsen kan stadig nå at hoppe med på medaljetoget.
..
I disse år oplever det speedwayglade Polen en drømmesituation, ligesom Danmark gjorde i 1980érne med Gundersen vs. Nielsen.
For polakkerne er det Zmarzlik vs. Janowski, især efter det faktum, at andre polske himmelstormere som Pawlicki-brødrene og Patryk Dudek – i år – ikke er med på øverste hylde.
Med kæmperespekt er Bartosz Zmarzlik – i mine øjne – denne periodes bedste speedwaykører. Han bragede igennem på et wildcard, og vandt i Gorzow 2014, som kun 19 år og 140 dage gammel. Men siden sin status som fast Grand Prix kører fra 2016 er det blevet til VM medalje hvert år!
Den Stettin-fødte Zmarzlik minder i sin personlighed om den klassiske lavmælte polske type, der ligesom Tomasz Gollob, helst lader resultaterne tale, fremfor store armbevægelser på diverse pressekonferencer.
En nørdet type – og det er positivt ment.
Maciej Janowski er anderledes flamboyant.
Han er ikke en hård nyser på banen, og beholder hellere en sikker 2. plads, end at tage en dramatisk chance for en heatsejr. Det er måske derfor at Janowski, med flere Grand Prix år på bagen, end Zmarzlik, stadig ikke har vundet en individuel VM medalje.
Han har tre 4. pladser, men blev dog U21 verdensmester i 2011.
Men Maciej Janowski er måske det man kan kalde en late blumer. En type sportsmand som blomstrer op senere i karrieren end gennemsnittet. Lidt ligesom hans amerikanske mentor Greg Hancock, som er en del af familieteamet omkring Janowski.
Bortset fra to år i Tarnow, er Maciej Janowski synonym med Wroclaw, som i øjeblikket er tophold i den polske liga. Han bor sammen med sin kæreste, og to hunde på et landsted ved en skov uden for Polens 4. største by.
Når den ikke står på speedway, dyrker Maciej Janowski mauy-thai kick-boksning, eller går lange ture i skovene.
Hos Sparta Wroclaw er Janowski holdkammerat med Artem Laguta, britiske Tai Woffinden og den unge russer Cleb Chugunov.
…
Køb billetter til 2021 Danish FIM Speedway Grand Prix Sponsored By ECCO – 11. septermber kl 19:00 på Vojens Speedway Center
Netop Cleb Chugunov bliver interessant at følge i weekenden.
Han er med på wildcard, og kan sagtens drille flere af de etablerede stjerner.
Den kun 21-årge Cleb Chugunov mistede for et år siden tålmodigheden med det rigide russiske motorforbund, som ikke rigtigt har kunne honorere, at han sammen med Laguta og Saytfudinov har vundet Hold VM guld to gange i træk.
Han kører nu på polsk licens.
…
Stadion i Wroclaw hedder Olimpijski, og det hænger sammen med at Wroclaw under 2. verdenskrig var besat af nazisterne – under navnet Breslau – og Hitler-administrationen regnede med at afholde OL i 1940, og i al fremtid, efter succesen i Berlin 1936. Derfor var dette stadion udset til at blive anvendt ved det OL som aldrig blev til noget.
Wroclaw blev få år senere vidner til et af de mest forfærdelige kapitler i Polens hårdtprøvede historie. Først blev næsten alle af byens 10.000 jøder myrdet. I slutningen af krigen blev byen omdannet til ”Festung Breslau” af frygt for den røde hærs fremmarch.
Civile fik udleveret våben, og tvangsarbejdere blev tvunget til at bygge barrikader i byen af møbler og bøger fra byens bibliotek. Breslau holdt stand i tre grusomme måneder, og overgav sig d. 7. maj 1945 som den sidste by i det østlige Tyskland.
Befæstningen og kampene resulterede i, at mere end 80% af byens centrum blev ødelagt. Evakueringen af indbyggerne og belejringen førte til enorme civile tab, men den tyske kommandant Hancke fulgte Hitlers ordre om at forsvare fæstningen til det sidste.
Selv stak han af med et lille privatfly, natten før russerne indtog byen.