ZMARTE ZMARZLIK & DE ANDRE

28/04/2022
Foto: John Bo Jensen

På lørdag starter kampen om årets individuelle verdensmesterskab med det Kroatiske Grand Prix. Polske Bartosz Zmarzlik er STORfavorit til at hjemføre sin 3. VM titel, mens verdensmesteren og bronzevinderen fra i fjor er udelukket, fordi de er født i Rusland.

Af Ib Søby

Hvad er ligheden mellem Arten Laguta og 1938-verdensmesteren Bluey Wilkinson.

Jo. De er begge ude af stand til at forsvare deres VM titel på grund af krig.

Wilkinson fordi nazisterne overfaldt Polen kort før VM finalen i 1939, og Laguta er sammen med sin landsmand, og tredobbelte VM bronzevinder Emil Saytfudinov, smidt ud af årets VM serie, fordi lederne i deres land har besluttet at angribe Ukraine.

Med de to russere ude, er de internationale bookmakeres odds på den 27-årige Bartosz Zmarzlik faldet gevaldigt. Man får kun sine penge 1,90 gange igen såfremt Zmarzlik topper det samlede VM podie i efteråret.

Nummer to og tre på denne rangering er Maciej Janowski og Leon Madsen som giver 8,50 igen.

Så stor favorit er Zmarzlik altså, og man skal tilbage til Tony Rickardssons storhedstid for at finde noget lignende, før sæsonstart.

Den vævre og smarte kører fra Stettin er simpelthen klodens hotteste Dirt Track fænomen i disse år, selv om hans 2020 VM titel skal ses i lyst af en corona-plaget sæson med seks afdelinger i Polen og to i Prag.

Med Laguta ude er der også den sjældenhed, at der kun er tre tidligere verdensmestre i årets felt. Zmarzlik, australske Jason Doyle og Englands eneste tredobbelte verdensmester Tai Woffinden. Det fortæller noget om, at vi så småt er i gang med et nyt generationsskifte.

Personligt tror jeg ikke at Jason Doyle har flere titler i sig, mens ”veteraner” som Woffinden, svenske Frederik Lindgren, polske Maciej Janowski, og danske Leon Madsen nok er dem, som bedst kan sætte Zmarzlik under pres.

Til gengæld kan langt de fleste i feltet vinde Grand Prix løb på en god aften, så derfor er stabiliteten og et højt bundniveau, som sædvanlig den afgørende faktor i en månedlang VM kampagne.

Med tre danskere i årets VM felt er det åbenlyst, at tænke sig, at Leon Madsen, Anders Thomsen og Mikkel Michelsen vil presse hinanden til dansk succes i 2022.

Men når man kigger over deltagerlisten viser det sig også, at der er fire polske kørere, tre englændere og tre australiere, som også vil strides hårdt indbyrdes for at være den bedste for netop deres egen nation.

Umiddelbart må Leon Madsen synes at fortsætte de seneste sæsoner som bedste dansker, men både Mikkel Michelsen og Anders Thomsen ved nu, at en Grand Prix weekend kræver et ekstra step up – og især europamester Michelsen kan måske true Madsens position, mens vi stadig mangler lidt mere Grand Prix stabilitet fra Anders Thomsen.

Men kommer de godt afsted i de første Grand Prix løb i Kroatien og Warszawa, kan danske fans se frem til en frydefuld sæson med flere finale og podieplaceringer frem mod den danske VM afdeling i Vojens, lørdag den 10. september.

Alle femten kørere drømmer om en god start og en finaleplads på lørdag i Gorican, men der er jo kun fire finalepladser og tre podiepladser til rådighed, og derfor er der også plads til mange skuffelser, allerede ved årets første VM Grand Prix.

Det er ikke sikkert vi ved hvem der bliver samlet verdensmester, når det Kroatiske Grand Prix er slut, men vi kender navnene på flere kørere som ikke bliver det.

2022 FIM SPEEDWAY GP LINE-UP:

95.  Bartosz Zmarzlik, Polen

71.  Maciej Janowski, Polen

66.   Fredrik Lindgren, Sverige

108. Tai Woffinden, England

30.   Leon Madsen, Danmark

46.   Max Fricke, Australien

69.   Jason Doyle, Australien

505. Robert Lambert, England

105. Anders Thomsen, Danmark

54.   Martin Vaculik, Slovakiet

323.  Pawel Przedpelski, Polen

155.  Mikkel Michelsen, Danmark

692.  Patryk Dudek, Polen

25.   Jack Holder, Australien

99.   Dan Bewley, England

Wild Card – i Kroatien, Matej Zagar, Slovenien

Seneste nyheder

Dansk-tysk speedway samarbejde fortsætter

I fem dage i marts kommer Vojens Speedway Center til at fyldes af danske og tyske speedwaytalenter, når Speed1future løber af stablen. Samarbejdet over grænsen, der blev påbegyndt i 2022, hvor træningsdagene blev hæmmet af tyske covid restriktioner, kulminerer med et...

Rejsen mod VM & EM starter i Vojens den 5. april

Danmarks bedste speedwaykørere bliver udsat for en hård test, allerede onsdag den 5. april, hvor årets nationale kvalifikation til VM Grand Prix serien 2024 - og til dette års SEC EM - skal afgøres på Vojens Speedway Center. Det bliver samtidig første gang, at det...

2023 bliver et spændende år

I årets julehilsen kigger Jacob Olsen frem mod 2023, et år der byder på 2 Grand Prix løb i Vojens og et ligahold der skal ud at forsvare deres titel. Først og fremmest er jeg glad for, at vi kan stå her ved årets slutning og kigge tilbage på et år, hvor det var muligt...

DEN NYE LANDSTRÆNER

Danmarks tredobbelte individuelle verdensmester Nicki Pedersen blev tirsdag formiddag udnævnt som ny landstræner i speedway. Det meddeler DMU i en pressemeddelelse, hvor der dog ikke er anført noget om en eventuel assisterende træner, eller om Nicki Pedersen hermed...

Del på sociale medier