VOJENS FÅR TO VM LØB I 2023

07/11/2022
Fyldte tilskuerpladser til 2022 Danish FIM Speedway Grand Prix, Vojens – sponsored by ECCO. Foto: Frank Cilius

Danske speedwayfans kan allerede nu sætte kryds i kalenderen ved fredag den 15. september og lørdag den 16. september. Fredagen køres den 3. og sidste runde af næste års U21 VM serie, og dagen efter gælder det så det danske VM Grand Prix, som i år bliver seriens næstsidste.

Af Ib Søby

Siden Grand Prix systemet blev indført i 1995 er det ikke usædvanligt, at VM afgørelsen er faldet i næstsidste afdeling. Med netop denne placering får Vojens Speedway Center en uhyre vigtig rolle, når den intense jagt på guld, sølv og bronze, nærmer sig sin afgørelse i 2023.

Ligesom i den afsluttede sæson har Danmark tre kørere med blandt klodens allerbedste. Det er den dobbelte VM-sølvvinder Leon Madsen, SES – Sønderjylland Elite Speedway profilen Anders Thomsen, og nordsjællandske Mikkel Michelsen.

I år nåede Anders Thomsen at blive Danmarks seneste Grand Prix vinder med en flot sejr i Gorzow, inden han brækkede sit ene ben under den barske Grand Prix kvalifikationsfinale i August i Glasgow. Thomsen træner nu flittigt hos Team Danmark i Aarhus, og ventes tilbage på speedwaycyklen efter nytår.

Næste års Grand Prix serie indledes i kroatiske Donji Kralevec den 29. april, og feltet besøger i alt otte nationer, med afslutning i polske Torun den 30. september – fjorten dagen efter racet på Vojens Speedway Center.

I 2023 fylder speedwaysporten 100 år, og FIM havde, sammen med Discovery Events, håbet på en afdeling i Australien, hvor atletikformand Johnnie Hoskins i november 1923 arrangerede historiens første speedwayløb. Det er dog ikke lykkedes i forhold til 2023, men planerne om et Grand Prix i Australien er stadig på tegnebrættet

Hold VM tilbage

Til gengæld kommer det klassiske Hold VM, med landshold bestående af fire kørere og en reserve, tilbage næste år, hvor polske Wroclaw bliver vært. I de seneste fem sæsoner har FIM, og nu Discovery, brugt Speedway of Nations formatet, som er en sammensmeltning af Par og Hold VM, med tre kørere på holdet.

Det er hensigten af der fremover skal være Hold VM hver 3. år – og Speedway of Nations i de to mellemliggende sæsoner.

Også U21 VM afgørelse i Vojens

I den afsluttede sæson, Discovery Events første, havde man lagt SGP 2 – U21 VM serien – i samme weekend som tre udvalgte Grand Prix løb. Denne model fortsættes i 2023, hvor de unge talenter dyster i Prag, Gorzow og Vojens.

– Det er et stort cadeau fra FIM og Discovery, at Vojens også får SGP2 afgørelsen, dagen før vores VM Grand Prix. Det sender jo et kraftigt signal til vores unge talenter, om at give den en skalle, når der i foråret skal køres kvalifikation til selve SGP 2 serien, siger direktør Jacob Olsen fra Vojens Speedway Center.

Også SON 2 – U21 Hold VM – og SGP 3, det individuelle VM for 250 cc, køres på Grand Prix weekender i lettiske Riga og svenske Målilla.

Hermed får ungdommen nøjagtigt det samme arrangement set-up og samme tv dækning som verdenseliten i Grand Prix serien.

2023 FIM SPEEDWAY GRAND PRIX KALENDER:

April 29 – FIM Speedway GP of Kroatien – Donji Kraljevec

Maj 13 – FIM Speedway GP of Polen – Warsawa

Juni 3 – FIM Speedway GP of Tjekkiet – Prag

Juni 10 – FIM Speedway GP of Tyskland – Teterow

Juni 24 – FIM Speedway GP of Polen – Gorzow

Juli 15 – FIM Speedway GP of Sverige – Malilla

August 12 – FIM Speedway GP of Letland – Riga – ikke endeligt bekræftet.

September 2 – FIM Speedway GP of Storbritannien – Cardiff

September 16 – FIM Speedway GP of Danmark – Vojens

September 30 – FIM Speedway GP of Polen – Torun

2023  WORLD CUP – HOLD VM – Wroclaw’s Olympic Stadium i Polen

Tirsdag, Juli 25 – FIM Speedway World Cup Semi-Finale 1

Onsdag, Juli 26 – FIM Speedway World Cup Semi-Finale 2

Fredag, Juli 28 – FIM Speedway World Cup Race Off

Lørdag, July 29 – FIM Speedway World Cup Final

2023 SGP2,  U-21 INDV. VM

Fredag, Juni 2 – FIM SGP2 of Tjekkiet – Prag

Fredag, Juni 23 – FIM SGP2 of Polen – Gorzow

Fredag, September 15 – FIM SGP2 of Danmark – Vojens

2023 SON2, U-21 HOLD VM

Fredag, August 11 – FIM Speedway of Nations – SON2 – Riga, Letland – ikke endeligt bekræftet

2023 SGP3, INDV. 250 CC VM

Fredag, Juli 14 – FIM SGP3 Final – Malilla, Sverige


Seneste nyheder

STOR RABAT PÅ VM BILLETTER

Billetterne til det danske VM Grand Prix 2023 er nu i salg. For de hurtige er der nærmest tale om den perfekte julegave for enhver speedwayfan. Det er lørdag den 16. september, og dermed kan julegaven - og forventningens glæde - holde sig i over otte måneder! Vojens...

GENVALG TIL GULDHOLD

Foto: Jesper Knudsen i lufttur efter DM triumfen 2022 ( Frank Cilius) Når de regerende danske holdmestre fra SES – Sønderjylland Elite Speedway, efter vinterpausen, indleder sit titelforsvar i 2023, bliver det stort set med den samme trup af danske kørere, som har...

Thomsen og Michelsen får tildelt Wildcard til 2023

Mikkel Michelsen og Anders Thomsen - Foto: Frank Cilius Den danske viceverdensmester, Leon Madsen, får igen selskab af sine to landsmænd Anders Thomsen og Mikkel Michelsen til FIM Speedway Grand Prix 2023. Den nu afsluttede sæson var ikke, som Michelsen og Thomsen...

SES vinder det danske mesterskab på Vojens Speedway Center

Foto: Frank Cilius Det danske mesterskab i SpeedwayLigaen stod i aften imellem Sønderjylland Elite Speedway, Holsted Tigers, Esbjerg Vikings og Slangerup Speedway. En finale, som ikke var til at spå en vinder om på forhånd. Men trods de ligeværdige mandskaber trak...

Del på sociale medier