VOJENS FÅR TO VM LØB I 2023

07/11/2022
Fyldte tilskuerpladser til 2022 Danish FIM Speedway Grand Prix, Vojens – sponsored by ECCO. Foto: Frank Cilius

Danske speedwayfans kan allerede nu sætte kryds i kalenderen ved fredag den 15. september og lørdag den 16. september. Fredagen køres den 3. og sidste runde af næste års U21 VM serie, og dagen efter gælder det så det danske VM Grand Prix, som i år bliver seriens næstsidste.

Af Ib Søby

Siden Grand Prix systemet blev indført i 1995 er det ikke usædvanligt, at VM afgørelsen er faldet i næstsidste afdeling. Med netop denne placering får Vojens Speedway Center en uhyre vigtig rolle, når den intense jagt på guld, sølv og bronze, nærmer sig sin afgørelse i 2023.

Ligesom i den afsluttede sæson har Danmark tre kørere med blandt klodens allerbedste. Det er den dobbelte VM-sølvvinder Leon Madsen, SES – Sønderjylland Elite Speedway profilen Anders Thomsen, og nordsjællandske Mikkel Michelsen.

I år nåede Anders Thomsen at blive Danmarks seneste Grand Prix vinder med en flot sejr i Gorzow, inden han brækkede sit ene ben under den barske Grand Prix kvalifikationsfinale i August i Glasgow. Thomsen træner nu flittigt hos Team Danmark i Aarhus, og ventes tilbage på speedwaycyklen efter nytår.

Næste års Grand Prix serie indledes i kroatiske Donji Kralevec den 29. april, og feltet besøger i alt otte nationer, med afslutning i polske Torun den 30. september – fjorten dagen efter racet på Vojens Speedway Center.

I 2023 fylder speedwaysporten 100 år, og FIM havde, sammen med Discovery Events, håbet på en afdeling i Australien, hvor atletikformand Johnnie Hoskins i november 1923 arrangerede historiens første speedwayløb. Det er dog ikke lykkedes i forhold til 2023, men planerne om et Grand Prix i Australien er stadig på tegnebrættet

Hold VM tilbage

Til gengæld kommer det klassiske Hold VM, med landshold bestående af fire kørere og en reserve, tilbage næste år, hvor polske Wroclaw bliver vært. I de seneste fem sæsoner har FIM, og nu Discovery, brugt Speedway of Nations formatet, som er en sammensmeltning af Par og Hold VM, med tre kørere på holdet.

Det er hensigten af der fremover skal være Hold VM hver 3. år – og Speedway of Nations i de to mellemliggende sæsoner.

Også U21 VM afgørelse i Vojens

I den afsluttede sæson, Discovery Events første, havde man lagt SGP 2 – U21 VM serien – i samme weekend som tre udvalgte Grand Prix løb. Denne model fortsættes i 2023, hvor de unge talenter dyster i Prag, Gorzow og Vojens.

– Det er et stort cadeau fra FIM og Discovery, at Vojens også får SGP2 afgørelsen, dagen før vores VM Grand Prix. Det sender jo et kraftigt signal til vores unge talenter, om at give den en skalle, når der i foråret skal køres kvalifikation til selve SGP 2 serien, siger direktør Jacob Olsen fra Vojens Speedway Center.

Også SON 2 – U21 Hold VM – og SGP 3, det individuelle VM for 250 cc, køres på Grand Prix weekender i lettiske Riga og svenske Målilla.

Hermed får ungdommen nøjagtigt det samme arrangement set-up og samme tv dækning som verdenseliten i Grand Prix serien.

2023 FIM SPEEDWAY GRAND PRIX KALENDER:

April 29 – FIM Speedway GP of Kroatien – Donji Kraljevec

Maj 13 – FIM Speedway GP of Polen – Warsawa

Juni 3 – FIM Speedway GP of Tjekkiet – Prag

Juni 10 – FIM Speedway GP of Tyskland – Teterow

Juni 24 – FIM Speedway GP of Polen – Gorzow

Juli 15 – FIM Speedway GP of Sverige – Malilla

August 12 – FIM Speedway GP of Letland – Riga – ikke endeligt bekræftet.

September 2 – FIM Speedway GP of Storbritannien – Cardiff

September 16 – FIM Speedway GP of Danmark – Vojens

September 30 – FIM Speedway GP of Polen – Torun

2023  WORLD CUP – HOLD VM – Wroclaw’s Olympic Stadium i Polen

Tirsdag, Juli 25 – FIM Speedway World Cup Semi-Finale 1

Onsdag, Juli 26 – FIM Speedway World Cup Semi-Finale 2

Fredag, Juli 28 – FIM Speedway World Cup Race Off

Lørdag, July 29 – FIM Speedway World Cup Final

2023 SGP2,  U-21 INDV. VM

Fredag, Juni 2 – FIM SGP2 of Tjekkiet – Prag

Fredag, Juni 23 – FIM SGP2 of Polen – Gorzow

Fredag, September 15 – FIM SGP2 of Danmark – Vojens

2023 SON2, U-21 HOLD VM

Fredag, August 11 – FIM Speedway of Nations – SON2 – Riga, Letland – ikke endeligt bekræftet

2023 SGP3, INDV. 250 CC VM

Fredag, Juli 14 – FIM SGP3 Final – Malilla, Sverige


Seneste nyheder

SAM JENSEN FRITSTILLET FRA SES

Foto: Frank Cilius Den 27-årige Sam Jensen har, i forståelse med holdledelsen på SES – Sønderjylland Elite Speedway, ønsket en fritstilling, så han får muligheden for at køre for andre hold i SpeedwayLigaen i denne sæson.-  Jeg vil gerne ud og køre så meget som...

THOMSEN STYRT KOSTER SES SEJR

Et crash mellem Anders Thomsen og unge Mikkel Andersen i heat nummer fem kostede dyrt for SES – Sønderjylland Elite Speedway, som måtte se sig besejret af Slangerup Speedway Klub, onsdag aften på Vojens Speedway Center. Foto: Frank Cilius Af Ib Søby Efter 14. og...

VM ÅBNING I DONJI KRALJEVEC

Bartosz Zmarzlik er storfavorit til at generobre VM titlen i 2024, hvor 2021 verdensmester Artem Laguta og Emil Saytfudinov, stadig er udelukket på grund af den russiske krig i Ukraine. Er der nogen som, i det lange løb, kan knække koden Zmarzlik? Det er det simple...

Tag Bussen til VM Speedway

Foto: Vikingbus Spar på brændstof og miljø. Nu kan man tage bussen – ud og hjem - til dette års 2024 DeluxeHomeart FIM Speedway Grand Prix på Vojens Speedway Center, lørdag den 14. september. I et nyt samarbejde med Vikingbus tilbyder Vojens Speedway Center muligheden...

Del på sociale medier