Indlæser...

VM Spøgelse i Den Gyldne Stad

Den regerende britiske verdensmester Tai Woffinden, er ude efter en skade, og mister lørdagens opgør i den tjekkiske hovedstad. Dermed er Woffindens samlede VM chancer stærkt forringet.  I de seneste 15 år har man 9 gange kunnet konstaterer, at den som vinder i Prag, også bliver verdensmester.

Af Ib Søby

Naturligvis kan statistik bøjes og tolkes efter behag og standpunkt. Spørg bare en politiker, under en valgkamp.

Men der ér nu noget om Prag og VM spøgelset.

Lørdagens opgør på Marketa Stadion i bydelen Brevnov er det 23. VM Grandprix i Prag og, bortset fra 1999, 2006 og 2012, har den senere verdensmester altid været i finalen i Prag.

Dette særegne faktum får nu ikke danske Niels Kr. Iversen til at ligge søvnløs op til årets 3. VM afdeling.

– Jeg tror ikke på spåkoner, og teser om hvem der bliver verdensmestre, hvis de vinder på bestemte baner. Jeg tager til Prag med fokus på at have et godt løb. Hvis jeg kommer på podiet eller vinder vil det være fantastisk. Der er mange point at køre for, og jeg skal bygge videre på de 21 jeg har lige nu, siger Niels Kr. Iversen til britiske speedwaygp.com

I fjor triumferede svenske Frederik Lindgren foran Dudek, Saytfudinov og Woffinden, mens Doyle vandt i 2017 foran Hancock, Milik og Dudek.

Et godt bud på lørdag kunne således være polske Patryk Dudek der, som det ses, har de to seneste Prag finaler på kontoen.

Den 353 meter lange bane er en rigtig racerbane hvor det, gennem tiderne, har været rå typer med masser af fart i maskinerne, som har trukket det længste strå. Kørere som Tony Rickardsson, Jason Crump, Nicki Pedersen, Tomasz Gollob, og senest Doyle og Woffinden.

Er Leon Madsen og Niels Kr. Iversen ikke også lidt a la den type?

Jovist, men de er ikke ene om den betegnelse, i det nuværende felt. Igen Dudek, eller måske Saytfudinov – der for ti år siden fik sit store gennembrud i Prag. Men med Woffinden ude af billedet, er det kun Saytfudinov, Lindgren og Doyle som kender podiets øverste top på Marketa Stadion.

Personligt tvivler jeg på om en af de tre kan gøre det på lørdag, men hælder mere til den anskuelse, at vi får en vinder at se, som ikke har vundet det tjekkiske grandprix før.

Det måtte gerne være en dansker.

Og hvis ikke, så meget gerne både Madsen og Iversen i finalen.

I ved jo hvorfor – selv om Iversen ikke tror på spåkoner!

Smukke Prag

Når alt det sportslige er sagt, så er Prag bare en fantastisk grandprix by. Her kan man virkeligt kombinere en hæsblæsende speedwayoplevelse på et fedt stadion, med udsigt ned over den gyldne stad- og hvor der aldrig er helt proppet med publikummer – med godt tjekkisk øl, kulturelle oplevelser og musik i den gamle bydel. En smuk storby som emmer af en hård kommunistisk fortid og en gylden fremtid. En by hvor fx præsident Vaclav Havel spillede musik på La Reduta jazzbar, med sin amerikanske kollega Bill Clinton og deres fælles ven Frank Zappa.

En by hvor en søndagstur på floden Moldau altid er en oplevelse.  

Er man lidt høflig og smilende, og ikke driller tjekkerne med deres nylige og syvende – irriterende – 4. plads ved VM i Ishockey, er borgerne i Prag meget imødekommende og åbne. De ved også godt hvad speedway er, så det kan man sagtens tale om, over et velskænket krus Staropramen øl.

Det er besynderligt, at tjekkerne ikke har vundet mere i speedwaysammenhæng, for de har altid haft mange gode kørere, fine stadions, Jawa motorcykler, og sportens ældste klassiker Den Gyldne Hjelm, som nu køres hvert efterår i Pardubice.

To gange – 1963 og 1999 – er tjekkerne blevet sølvvindere i Hold VM, mens store individuelle resultater aldrig er opnået, trods klassekørere som Vaclav Verner, Lubos Tomicek, Jiri Stancl, Peter Ondrasik, Anton Kasper, og brødrene Lukas og Ales Dryml.

Lørdagens wildcard er igen givet til Vaclav Milik. Ham skal man også lige holde et vågent øje med. Han blev nummer tre i 2017, og kender altså vejen til podiet på Marketa Stadion.

Dommer er britiske Craig Ackroyd.  

VM stillingen:

1      Bartosz Zmarzlik, Polen, 28

2      Patryk Dudek, Polen, 28

3      Leon Madsen, Danmark, 26

4      Martin Vaculik, Slovakiet, 24

5      Niels Kr. Iversen, Danmark, 21

6      Frederik Lindgren, Sverige, 20

7      Emil Saytfudinov, Rusland, 19

8      Tai Woffinden, England, 15

9      Robert Lambert, England, 15 -reserve for Greg Hancock

10    Artem Laguta, Rusland, 13

11    Matej Zagar, Slovenien, 13

12    Antonio Lindbäck, Sverige, 13

13    Jason Doyle, Australien, 11

14    Janusz Kolodziej, Polen, 11

15    Bartosz Smektala, Polen, 10

16    Maciej Janowski, Polen 4

Seneste nyheder

ANDREAS SKAL SMEDE SPEEDWAY TALENTER

Når Vojens Speedway Klub i 2021 sender de unge løver på banen i landets 1. og 2. division blev det også med en ung coach. Den 18-årige Andreas Smedegaard skifter nemlig sin aktive karriere ud med en ny speedwaytilværelse som holdleder. Af Ib Søby Springet fra...

VOJENS FÅR DM FINALE 2021

Næste års individuelle danske mester i speedway vil også blive kronet på Vojens Speedway Center. Det står klart efter et møde, hvor Danmarks Motor Union belønner Vojens for en flot gennemført finale i september. DM 2021 bliver kørt onsdag den 9. juni. Foto: John Bo...

Metal Speedway League bliver kørt i 2021

Den danske ligaforening er fast besluttet på at gennemføre Metal Speedway League i 2021. Lørdag den 14. november mødtes repræsentanter fra alle otte klubber i landets bedste række på Vojens Speedway Center, og enigheden gælder også i forhold til eventuelle...

VM KALENDER FOR 2021

Den foreløbige 2021 FIM Speedway Grand Prix og Monster Energy FIM Speedway of Nations kalender blev frigivet fredag den 13. november. Her er også bekræftet, at Vojens Speedway Center er vært for Danish SGP – sponsored by ECCO, lørdag den 11. september 2021. Foto:...

Del på sociale medier