VM Spøgelse i Den Gyldne Stad

12/06/2019

Den regerende britiske verdensmester Tai Woffinden, er ude efter en skade, og mister lørdagens opgør i den tjekkiske hovedstad. Dermed er Woffindens samlede VM chancer stærkt forringet.  I de seneste 15 år har man 9 gange kunnet konstaterer, at den som vinder i Prag, også bliver verdensmester.

Af Ib Søby

Naturligvis kan statistik bøjes og tolkes efter behag og standpunkt. Spørg bare en politiker, under en valgkamp.

Men der ér nu noget om Prag og VM spøgelset.

Lørdagens opgør på Marketa Stadion i bydelen Brevnov er det 23. VM Grandprix i Prag og, bortset fra 1999, 2006 og 2012, har den senere verdensmester altid været i finalen i Prag.

Dette særegne faktum får nu ikke danske Niels Kr. Iversen til at ligge søvnløs op til årets 3. VM afdeling.

– Jeg tror ikke på spåkoner, og teser om hvem der bliver verdensmestre, hvis de vinder på bestemte baner. Jeg tager til Prag med fokus på at have et godt løb. Hvis jeg kommer på podiet eller vinder vil det være fantastisk. Der er mange point at køre for, og jeg skal bygge videre på de 21 jeg har lige nu, siger Niels Kr. Iversen til britiske speedwaygp.com

I fjor triumferede svenske Frederik Lindgren foran Dudek, Saytfudinov og Woffinden, mens Doyle vandt i 2017 foran Hancock, Milik og Dudek.

Et godt bud på lørdag kunne således være polske Patryk Dudek der, som det ses, har de to seneste Prag finaler på kontoen.

Den 353 meter lange bane er en rigtig racerbane hvor det, gennem tiderne, har været rå typer med masser af fart i maskinerne, som har trukket det længste strå. Kørere som Tony Rickardsson, Jason Crump, Nicki Pedersen, Tomasz Gollob, og senest Doyle og Woffinden.

Er Leon Madsen og Niels Kr. Iversen ikke også lidt a la den type?

Jovist, men de er ikke ene om den betegnelse, i det nuværende felt. Igen Dudek, eller måske Saytfudinov – der for ti år siden fik sit store gennembrud i Prag. Men med Woffinden ude af billedet, er det kun Saytfudinov, Lindgren og Doyle som kender podiets øverste top på Marketa Stadion.

Personligt tvivler jeg på om en af de tre kan gøre det på lørdag, men hælder mere til den anskuelse, at vi får en vinder at se, som ikke har vundet det tjekkiske grandprix før.

Det måtte gerne være en dansker.

Og hvis ikke, så meget gerne både Madsen og Iversen i finalen.

I ved jo hvorfor – selv om Iversen ikke tror på spåkoner!

Smukke Prag

Når alt det sportslige er sagt, så er Prag bare en fantastisk grandprix by. Her kan man virkeligt kombinere en hæsblæsende speedwayoplevelse på et fedt stadion, med udsigt ned over den gyldne stad- og hvor der aldrig er helt proppet med publikummer – med godt tjekkisk øl, kulturelle oplevelser og musik i den gamle bydel. En smuk storby som emmer af en hård kommunistisk fortid og en gylden fremtid. En by hvor fx præsident Vaclav Havel spillede musik på La Reduta jazzbar, med sin amerikanske kollega Bill Clinton og deres fælles ven Frank Zappa.

En by hvor en søndagstur på floden Moldau altid er en oplevelse.  

Er man lidt høflig og smilende, og ikke driller tjekkerne med deres nylige og syvende – irriterende – 4. plads ved VM i Ishockey, er borgerne i Prag meget imødekommende og åbne. De ved også godt hvad speedway er, så det kan man sagtens tale om, over et velskænket krus Staropramen øl.

Det er besynderligt, at tjekkerne ikke har vundet mere i speedwaysammenhæng, for de har altid haft mange gode kørere, fine stadions, Jawa motorcykler, og sportens ældste klassiker Den Gyldne Hjelm, som nu køres hvert efterår i Pardubice.

To gange – 1963 og 1999 – er tjekkerne blevet sølvvindere i Hold VM, mens store individuelle resultater aldrig er opnået, trods klassekørere som Vaclav Verner, Lubos Tomicek, Jiri Stancl, Peter Ondrasik, Anton Kasper, og brødrene Lukas og Ales Dryml.

Lørdagens wildcard er igen givet til Vaclav Milik. Ham skal man også lige holde et vågent øje med. Han blev nummer tre i 2017, og kender altså vejen til podiet på Marketa Stadion.

Dommer er britiske Craig Ackroyd.  

VM stillingen:

1      Bartosz Zmarzlik, Polen, 28

2      Patryk Dudek, Polen, 28

3      Leon Madsen, Danmark, 26

4      Martin Vaculik, Slovakiet, 24

5      Niels Kr. Iversen, Danmark, 21

6      Frederik Lindgren, Sverige, 20

7      Emil Saytfudinov, Rusland, 19

8      Tai Woffinden, England, 15

9      Robert Lambert, England, 15 -reserve for Greg Hancock

10    Artem Laguta, Rusland, 13

11    Matej Zagar, Slovenien, 13

12    Antonio Lindbäck, Sverige, 13

13    Jason Doyle, Australien, 11

14    Janusz Kolodziej, Polen, 11

15    Bartosz Smektala, Polen, 10

16    Maciej Janowski, Polen 4

Seneste nyheder

JØRGEN HANSEN BILER BLIVER SGP2 TITELSPONSOR

Når årets U21 verdensmester i speedway skal kåres på Vojens Speedway Center fredag den 15. september, vil Jørgen Hansen Biler A/S i Skærbæk indtage en hovedrolle som titelsponsor for begivenheden som bliver tv transmitteret i 70 lande.  Af Ib Søby Den kendte Kia...

SGP2 FELTET ER NU PÅ PLADS

Efter forrige weekends tre kvalifikationsrunder i Vojens, Krsko og Pardubice, har den internationale motorunion FIM sat navne på wildcards og reserver til årets SGP2 – den individuelle U21 VM serie. Serien indledes i Prag den 2. juni. Anden runde køres i Gorzow den...

SES SER LIVESTREAM

Foto: Chris Uldal og Henrik Møller kommentere ugens match. De regerende danske mestre SES- Sønderjylland Elite Speedway er onsdag aften oversidder i 6. runde af SpeedwayLigaen. Men det betyder ikke, at der ikke bliver set speedway i Vojens og omegn. Holdleder Claus...

DE UNGE LØVER

U21 VM – SGP2 - kan være karriere-afgørende for mange håbefulde speedwaytalenter. Lørdag aften køres international VM kvalifikation på Vojens Speedway Center, hvor Jesper Knudsen og Esben Hjerrild, skal op mod stærke kørere fra 9 nationer. Se listen over danske U21...

Del på sociale medier