VM ÅBNING I DONJI KRALJEVEC

26/04/2024

Bartosz Zmarzlik er storfavorit til at generobre VM titlen i 2024, hvor 2021 verdensmester Artem Laguta og Emil Saytfudinov, stadig er udelukket på grund af den russiske krig i Ukraine.

Er der nogen som, i det lange løb, kan knække koden Zmarzlik?

Det er det simple spørgsmål, når dette års VM Grand Prix serie begynder i det smukke Donji Kraljevec i det nordlige Kroatien, lørdag den 27. april. Hermed er det 30. gang, at en verdensmester skal kåres i Grand Prix regi.

Foto: Visit Medimurje

Af Ib Søby

Det familieejede Stadion Milenium, tæt på Gorican, danner også i år rammen om VM sæson-åbningen. Ledet af Daria Pavlic, hendes far, den kroatiske asfalt og beton-konge Zvonko, og brormand Jurica, som selv har været topkører.

Siden 2009 har der været kørt store internationale løb på den 305 meter lange bane, og i 2010 var kroaterne for første gang værter for et VM Grand Prix, som i øvrigt blev vundet af amerikanske Greg Hancock.

Grandprix sæson 30

Hans Nielsen blev i 1995 den første Grand Prix verdensmester, og efterhånden forstummede kritikken af, at FIM havde lagt en-aftens-VM-finalerne fra 1936 i graven. Alle kunne se at en VM-serie var godt for sporten, og de første 30 år har da også budt på spændende sæsoner og hæsblæsende rivalisering mellem nogle af sportens største navne.

Nielsen vs Hamill i 1996, Hancock vs Hamill året efter, Rickardsson vs Gollob i 1999. Og efter årtusindeskiftet, Nicki Pedersen mod Jason Crump og Rickardsson.

Det var fede tider på store stadions.

Siden kom Tai Woffindens indtog på scenen og Greg Hancocks sene opblomstring, efterfulgt af Jason Doyle, inden en ung mand fra Stettin i Polen satte sig tungt på tronen.

Bartosz Zmarzlik

Han er kun 29 år – og har siden 2018 kun vundet guld eller sølv!

I 2019 var danske Leon Madsen snublende nær, og spørgsmålet er også, om det for Leons muligheder, var den bedste chance for fem år siden.

I år er Anders Thomsen ude efter styrtet i Riga i fjor, så de danske håb ligger igen hos Leon og sjællandske Mikkel Michelsen. De kan begge så meget, og de kan begge vinde flotte heats, men er de stabile nok til at true Bartosz Zmarzlik.

Vi bliver klogere de næste måneder, og ved meget mere, når verdenseliten rammer Vojens Speedway Center, lørdag den 14. september – som igen i år er næstsidste afdeling.

Hvis tronen skal vakle under Zmarzlik kræver det også noget ekstraordinært fra slovakken Martin Vaculik, svenske Frederik Lindgren, briterne Dan Bewley og Robert Lambert, eller måske Jack Holder.

I virkeligheden kan den største trussel for Zmarzlik komme fra hans eget hjemland, for, mens Maciej Janowski er ude, har det speedwaygale Polen fået to unge himmelstormere med ind, i form af Dominic Kubera og Szymon Wozniack. De bliver giftige.

I fjor vandt Bartosz Zmarzlik i Kroatien foran Lambert og Lindgren.

Og så er vi ved det statistiske faktum, at den som bliver verdensmester ofte er med i årets første finale.

Danske VM medaljer i grandprix VM serien siden 1995
1995: Guld, Hans Nielsen
1996: Sølv, Hans Nielsen
1999: Bronze, Hans Nielsen
2003: Guld, Nicki Pedersen
2006: Bronze, Nicki Pedersen
2007: Guld, Nicki Pedersen
2008: Guld, Nicki Pedersen
2012: Sølv, Nicki Pedersen
2013: Bronze, Niels Kr. Iversen
2014: Bronze, Nicki Pedersen
2015: Bronze, Nicki Pedersen
2019: Sølv, Leon Madsen
2022: Sølv, Leon Madsen

Løbet kan ses lørdag aften kl. 19.00 på Discovery+ eller Kanal 6.

Seneste nyheder

SAM JENSEN FRITSTILLET FRA SES

Foto: Frank Cilius Den 27-årige Sam Jensen har, i forståelse med holdledelsen på SES – Sønderjylland Elite Speedway, ønsket en fritstilling, så han får muligheden for at køre for andre hold i SpeedwayLigaen i denne sæson.-  Jeg vil gerne ud og køre så meget som...

THOMSEN STYRT KOSTER SES SEJR

Et crash mellem Anders Thomsen og unge Mikkel Andersen i heat nummer fem kostede dyrt for SES – Sønderjylland Elite Speedway, som måtte se sig besejret af Slangerup Speedway Klub, onsdag aften på Vojens Speedway Center. Foto: Frank Cilius Af Ib Søby Efter 14. og...

Tag Bussen til VM Speedway

Foto: Vikingbus Spar på brændstof og miljø. Nu kan man tage bussen – ud og hjem - til dette års 2024 DeluxeHomeart FIM Speedway Grand Prix på Vojens Speedway Center, lørdag den 14. september. I et nyt samarbejde med Vikingbus tilbyder Vojens Speedway Center muligheden...

FLOT ESBJERG SEJR I VOJENS

Foto: Frank Cilius De regerende danske mestre fra Esbjerg Vikings slog til, da de to sidste heats skulle afgøre aftenens match på Vojens Speedway Center mod hjemmeholdet SES- Sønderjylland Elite Speedway. Vestjyderne sejrede med samlet 43-41 efter to gange 4-2 i heat...

Del på sociale medier