Når over 10.000 tilskuere besøger Vojens Speedway Center i forbindelse med årets Danske VM Grand Prix, lørdag den 10. september, kan det være med i tilskuernes bevidsthed, at den nationale danske speedway arena nu har en hjertestarter.
Ud over det store VM Grand Prix, har Vojens stribevis af andre løb og arrangementer, hvortil der komme mange mennesker.
– I bestyrelsen for Vojens Speedway Klub blev vi enige om, at stadion naturligvis må have en hjertestarter, som kan være helt afgørende for at redde menneskeliv, hvis en person pludselig rammes af hjertestop, hvilket sker gennemsnitlig 13 gange dagligt i Danmark, siger bestyrelsesmedlem Lars Krogh, som til daglig er indsatsleder hos Brand & Redning i Sønderjylland.
Det er TrygFonden, som har doneret hjertestarteren, og forleden modtog Lars Krogh den nye hjertestarter af Mikkel Linnet, repræsentant for TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark. Hjertestarteren opsættes udendørs i nærheden af hovedindgangen på Vojens Speedway Center, så den er tilgængelig hele døgnet. Med hjertestarteren følger et kursus i livreddende førstehjælp for otte personer i november.
I Danmark findes det pt. knapt 23.000 registrerede hjertestartere, og TrygFonden donerer ca. 100 hjertestartere om året efter ansøgning.
– Det er et rigtig godt initiativ, som Vojens Speedway Klub har taget for at få en hjertestarter hængt op og blive uddannet i livreddende førstehjælp. Når en person bliver ramt af et hjertestop, er hurtig hjælp altafgørende. For hvert minut, der går, efter at hjertestoppet er sket, og til genoplivningen påbegyndes, falder chancen for at overleve med ca. 10 pct. Så det er virkelig en kamp mod uret. En af de mest effektive behandlinger af hjertestop er elektrisk stød til hjertet. Derfor er det så vigtigt, at der kommer flere hjertestartere rundt om i landet, så hjælpen er nær, hvis uheldet er ude, siger Mikkel Linnet.
Bliv hjerteløber og vær med til at redde liv
TrygFondens Hjerteløberordning skal give flere chancen for at overleve hjertestop uden for hospital i Danmark. Hvert år får omkring 5.000 personer i Danmark hjertestop uden for hospital, 14 procent af dem overlever.
Som hjerteløber kan alarmcentralen alarmere dig via Hjerteløber-appen, hvis der er et hjertestop i nærheden af dig, så du kan løbe til stedet og begynde hjertelungeredning eller bringe en hjertestarter til stedet, før ambulancen når frem. Du kan tilmelde dig TrygFonden Hjerteløber, uanset hvor i Danmark du bor – du skal blot være fyldt 18 år. Læs mere om Hjerteløberordningen og tilmeld dig her: https://hjertestarter.dk/hjerteloeber/bliv-hjerteloeber
Find hjertestarterne
Se, hvor den nærmeste registrerede hjertestarter er placeret på www.hjertestarter.dk eller via appen ”TrygFonden Hjertestart”, som kan downloades gratis til iPhone, Windows og Android. Her kan du også lære mere om hjertelungeredning og brugen af hjertestarter, og du kan finde relevant information om køb og ophængning af hjertestartere, samt hvordan du registrerer din hjertestarter på hjertestarter.dk.