Stort Speedway Slag I Småland

16/08/2019

Med lørdagens skandinaviske VM-grandprix i svenske Målilla forhøjes intensiteten i medaljekampen ligesom spændingen omkring top otte, der giver direkte adgang til næste sæson, bliver skærpet. Efter fem af de ti VM-løb fører Leon Madsen i den samlede stilling sammen med Bartosz Zmarzlik og Emil Sayfutdinov. Alle tre kørere har 61 point, men de bliver også presset af Martin Vaculik og Patryk Dudek.

Af Ib Søby

Med en afstand på kun 350 kilometer fra København, vil mange danske speedwayfans formentlig tage turen til det idylliske Småland for at se hele tre danskere i aktion på speedwayverdenens ypperste niveau. Sjælland har pludselig fået en ekstra motivationsfaktor, idet Slangerup-stjernen Mikkel Michelsen får sin reelle grandprix-debut. Michelsen, der i forvejen er tredje-reserve i serien, erstatter svenske Antonio Lindbäck efter dennes uhyggelige styrt i forrige lørdags EM-løb i Vojens, hvor 25-åirge Michelsen netop triumferede.

– Mikkel Michelsen imponerede i lørdags ved at lave en super-start i finalen. Han havde den svære startgate 3 med hvid hjelm, men viste for alvor, at han er i stand til at stå for presset, siger landstræner Hans Nielsen, der naturligvis tager turen fra Nordjylland til Småland.  

Det er tydeligt at se, hvordan Mikkel Michelsen har udviklet sig fra U21-regi, hvor han jo har vundet rigtigt meget, til et stabilt niveau som senior. Han er blevet modnet i den polske liga efter skiftet fra Gdansk til Lublin, hvor han nu konkurrerer i den bedste række, begrunder Hans Nielsen, der selv har et personligt forhold til Lublin i det østlige Polen. Det var nemlig Nielsens første klub i det speedwayglade land for 30 år siden.

Madsen døjer med helbredet

Årets store VM-overraskelse, danske Leon Madsen, kæmper mod tiden for at blive klar til lørdagens opgør. I fredags styrtede han voldsomt i Polen, og meldte afbud til EM-løbet i Vojens den efterfølgende dag.

Over for Ritzau, erklærer Leon Madsen sig tvivlsom til grandprixet, og skulle han blive klar, kommer han ikke til at køre for fuld kraft.

– Det vil ikke være på 100 procent. Langtfra. Hvis jeg kører på lørdag, vil det være for at begrænse tabet til de andre, siger Leon Madsen til det danske nyhedsbureau.

Leon Madsen beskadigede både ankel og skulder ved styrtet fredag.

– Anklen er fin, men det er mest min skulder, jeg døjer med, fordi jeg i forvejen har været skadet i højre arm og brækket den to gange, så jeg har mistet de fleste muskler i skulderen.

– Den har fået et ordentlig slag, så den bøvler jeg stadig med at bevæge. Jeg har mange smerter i den, fortæller Leon Madsen, der også døjer med en truende diskusprolaps, hvorfor han umiddelbart efter sæsonen skal opereres.

Ny luft til Iversen?

Niels Kr. Iversen har på det seneste haft problemer med at finde den topfart, som er nødvendig for at vinde heats. Onsdag aften scorede den syvdobbelte danske mester dog hele 17 point for Esbjerg i den danske liga.

– Jeg tror, vi snart igen får se Iversen for fuld styrke. Han startede jo flot ved det første grandprix i Warszawa og trods et par pointfattige VM-løb, er han stadig kun tre point fra top otte. Samtidig skal vi huske, at de næste fire baner i Målilla, Teterow, Vojens og Cardiff, ligger rigtigt godt til Iversen, vurderer landstræner Hans Nielsen.

Gennem flere sæsoner har Niels Kr. Iversen haft nogle af sine bedste resultater efter sommerpausen, og hvis den rytme gentager sig i år, kan esbjergenseren måske se lys for enden at tunnelen.

– Et godt resultat på lørdag, kan blive vendepunktet for Iversen, for der er bestemt ikke noget i vejen med hans indstilling og brændende ambition om at leverer for sig selv og dansk speedway, siger Hans Nielsen, der glæder sig til weekenden i Småland.

– Jeg vil være på pletten for alle tre danskere. Det handler om at opbygge mentalt overskud, analysere banens udvikling og bistå med taktiske beslutninger. Både under selv løbet, men også omkring fredagens vigtige træning – og især tidskørselen om retten til at vælge startnumre, siger Hans Nielsen.

Aftenens wildcard er tildelt den 26-årige svenske mester Jacob Thorssell. Han er født i Åtvadaberg og kører i Målilla for Dackarna i den svenske liga. I England kører han for Wolverhampton og i Polens næstbedste række for Gdansk.

Dommer er polske Artur Kusmierz.

VM-stillingen:

1.   Bartosz Zmarzlik, Polen 61

2.   Emil Saytfudinov, Rusland 61

3.   Leon Madsen, Danmark 61

4.   Martin Vaculik, Slovakiet 59

5.   Patryk Dudek, Polen 55

6.   Frederik Lindgren, Sverige 47

7.   Janusz Kolodziej, Polen 44

8.   Maciej Janowski, Polen 36

9.   Jason Doyle, Australien 35

10.  Artem Laguta, Rusland 34

11.  Niels Kr. Iversen, Danmark 34

12.  Max Fricke, Australien, 31

13.  Matej Zagar, 30

14.  Antonio Lindbäck, Sverige 30

15.  Robert Lambert, England 24

16.  Tai Woffinden, England 21

Danske Grandprix vindere i Sverige:

1995, Linköping, Tommy Knudsen

2004, Nya Ullevi, Hans Andersen

2010, Nya Ullevi, Kenneth Bjerre

2013, Stockholm, Niels Kr. Iversen

2015, Målilla, Nicki Pedersen

2018, Målilla, Nicki Pedersen

Seneste nyheder

SAM JENSEN FRITSTILLET FRA SES

Foto: Frank Cilius Den 27-årige Sam Jensen har, i forståelse med holdledelsen på SES – Sønderjylland Elite Speedway, ønsket en fritstilling, så han får muligheden for at køre for andre hold i SpeedwayLigaen i denne sæson.-  Jeg vil gerne ud og køre så meget som...

THOMSEN STYRT KOSTER SES SEJR

Et crash mellem Anders Thomsen og unge Mikkel Andersen i heat nummer fem kostede dyrt for SES – Sønderjylland Elite Speedway, som måtte se sig besejret af Slangerup Speedway Klub, onsdag aften på Vojens Speedway Center. Foto: Frank Cilius Af Ib Søby Efter 14. og...

VM ÅBNING I DONJI KRALJEVEC

Bartosz Zmarzlik er storfavorit til at generobre VM titlen i 2024, hvor 2021 verdensmester Artem Laguta og Emil Saytfudinov, stadig er udelukket på grund af den russiske krig i Ukraine. Er der nogen som, i det lange løb, kan knække koden Zmarzlik? Det er det simple...

Tag Bussen til VM Speedway

Foto: Vikingbus Spar på brændstof og miljø. Nu kan man tage bussen – ud og hjem - til dette års 2024 DeluxeHomeart FIM Speedway Grand Prix på Vojens Speedway Center, lørdag den 14. september. I et nyt samarbejde med Vikingbus tilbyder Vojens Speedway Center muligheden...

Del på sociale medier