Sådan startede speedway

15/12/2023

Lørdag den 15. december 1923 skabte den australske promotor Johnnie Hoskins historiens første speedwayevent. Det bliver fejret i denne weekend i delstaten New South Wales. Journalist og pressechef Ib Søby har til sin seneste bog ” Speedway 100 ” fundet en artikel, hvor Johnnie Hoskins selv fortæller om sportens begyndelse.

West Maitland Stadium – Foto: Motorcycling Australia

Midt i Hunter Walley, omkring 170 kilometer nord for Sydney, ligger byerne Maitland og Kurri Kurri, hvor speedwaysporten fik sin spæde begyndelse for hundrede år siden. Det var her, at den unge og rastløse Johnnie Hoskins i 1923 fik ideen til at inviterer ”fartdjævle” på motorcykler til at dyste på byens atletikstadion, som også blev anvendt til hesteløb.

Og fordi der ikke var plads til alle på banen på en gang, udtænkte Hoskins systemet med fire kører og point 3-2-1-0.

Nogle år senere skrev Johnnie Hoskins selv en artikel om de historiske dage.

Her et uddrag:

– Jeg ankom til West Maitland sent på eftermiddagen, fik vækket en sovende Cabbie uden for stationen, og bad ham med en myndig stemme om at køre mig til et passende hotel.

Og her var det så, at skæbnen greb ind.

Mens et gammelt øg af en hest traskede afsted, fik jeg pludselig øje på to gamle venner som kom gående på fortovet, Percy Weedon og hans partner fra Darwin.

De betalte min droske og introducerede mig for hoteldirektøren, og gav mig en velkomst som en længe savnet bror! De ejede den lokale biograf, og hurtigt var jeg i gang med at lave arrangementer, indsamlings-shows, boksning og alt muligt andet, og med stor succes.

Så kom der også et tilbud om at blive leder af byens stadion, og det årlige landbrugsshow.

Jeg havde netop købt en motorcykel og foreslog komiteen, at vi kørte motorcykelløb på stadion. Den ide blev omgående fejet af bordet, men jeg insisterede. Som en sidste mulighed risikerede jeg bare mit job ved at invitere omkring tyve gutter med deres motorcykler til en prøvetur på stadions hestebane, en tidlig søndag morgen.

Larmen bragte komitemedlemmerne ud af deres senge, og snart var der forsamlet en stor flok mennesker som kiggede på. Jeg kørte selv med på min gamle Triumph fra før første verdenskrig, men jeg kørte kun denne eneste gang, for gutterne var så hurtige, så farligt tætte på mig, at jeg besluttede aldrig at køre igen.

Det løfte har jeg holdt.

I midsommeren 1923 – december i Europa – afviklede vi den første Electric Light Karneval med musik, dans og motorcykelløb, og det var et tilløbsstykke.

 Så skiftede vi navnet til ”Speedway” og kørte løb hver uge.

– Vi havde stort set ingen præmiepenge. Vi havde ingen forsikring, ingen sikkerhedsbarriere, ingen højtalere, og med hensyn til lys var fuldmånen den bedste projektør om aftenen.

Kørerne racede for det meste uden hjelme, handsker, motorbriller, eller dragter. De fik de flyvende slagger lige i ansigtet. De kørte med opsmøgede ærmer og begge fødder på fodhvilerne, og banen var omkring femhundrede meter.

De startede ved lyden af en startpistol, som man også kender fra atletik.

De tog lygter, skærme og bremsere af deres private motorcykler, og de heldigste af dem samlede deres maskiner efter løbet og kørte hjem. Men dem som var uheldige måtte ofte sove et eller andet sted på stadion og vente til solopgangen, hvor de måske kunne reparer deres motorcykler.

Jeg arrangerede to sæsoner i West Maitland, tog til Newcastle og drev en stor 8oo meters bane i Hamilton.

Johnnie Hoskins kom senere til England, hvor han sammen med Wembley-bossen Sir Arthur Elvin var med til at skabe den britiske liga, og det første VM i 1936. 

Den nye sport bredte sig hurtigt til hele verden, for det var i en tid hvor motorcykler var hot, og det var en sport som ikke var helt så dyr, som andre former for motorsport.

Det første løb i Danmark blev kørt på Roskildevej ved København i 1928.

Johnnie Hoskins – Foto: Maitland Mercury
Første speedwayprogram – Foto: Motorcycling Australia

Seneste nyheder

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

MIKKEL ANDERSEN OG VILLADS NAGEL OGSÅ KLAR TIL SGP2

Fra venstre: Mikkel Andersen & Jesper Knudsen. Foto: Frank Cilius Danmark får hele fem kørere med i årets U21 VM serie –SGP2 – som indledes på fredag i svenske Målilla. Efter weekendens kvalifikationsrunder klarede Jesper Knudsen, William Drejer og Bastian...

REGNEN VANDT I VOJENS

Foto: Frank Cilius Både vejrguderne og Team Fjelsted forhindrede, at SES - Sønderjylland Elite Speedway fik brudt den ” onde” cirkel, og måtte indkasserer det syvende nederlag af syv mulige.Matchen blev afbrudt efter ni heats, hvor fynboerne førte 31-23. Hermed...

Del på sociale medier