Når Viljen Sejrer

20/05/2019

Danmark fik nærmest den bedst tænkelige start på VM sæsonen 2019. Egentlig var det Niels Kr. Iversens aften i Warszawa i lørdags, men det faktum, at den 30-årige Leon Madsen sensationelt triumferede i sit første løb som permanent deltager i grandprix serien, sender frydefulde varsler om de kommende måneder. Leon Madsen vil nu indtage en hovedrolle, både til EM afdelingen 10. august og ved VM afdelingen 7. september på Vojens Speedway Center.  

Af Ib Søby

Det er ikke altid den mest elegante speedwaykører som vinder et storstilet grandprix foran 55.000 ellevilde publikummer og millioner af tv seere. Spørg bare Niels Kr. Iversen eller Frederik Lindgren, efter årets sæsonåbner i den polske hovedstad. De havde, sammen med Patryk Dudek, de bedste forudsætninger for at slutter øverst på podiet, men måtte alle se sejren glide af hænde til en iltert fightende Leon Madsen, som vandt sin eneste heatsejr, da det virkelig gjaldt, nemlig i finalen.

Den rå vilje kan indimellem gøre forskellen – spørg bare Nicki Pedersen.

Og rå vilje var netop hvad Leon Madsen havde puttet i sin tank, sammen med det velduftende metanol. Han ville ikke skuffe sig selv, og fik sig hutlet og kæmpet frem til finalen, i kraft af nogle spektakulære aktioner og overhalinger. Især den i heat 19 mod Emil Saytfudinov.

Ud over at lukke munden på samtlige kritikere, fik Leon Madsen også bevist, at konstellationen med ham og Niels Kr. Iversen til årets Par VM – Speedway Of Nations – finale i Togliatti i juli måned er den helt rigtige.

Når man i grandprix sammenhæng betænker, at de kørere som ved sæsonafslutningerne, hvor medaljerne skal fordeles, som oftest har været med helt fremme fra starten, og scoret to-ciffrede point i første grandprix, så kan lørdagens resultat i Warszawa kun sende glædesbølger gennem gangene hos DMU i Brøndby, og hjemme i landstræner-teamets stuer.

Medieopmærksomheden vil stige betragteligt. Vojens er tilbage med to store begivenheder i år, og Madsens og Iversens kommende rejse, vil virke som en saftig gulerod for de mange store talenter, som står på spring i dansk speedway.

Lige pludseligt ser det ud til, at 2019 kan blive et år hvor speedway bliver hot igen, for det er jo et år uden Olympiske Lege eller slutrunder i Fodbold.     

Den nye Madsen

Eventyrdigteren H.C. Andersens fortælling om den grimme ælling som bliver til en svane, kan godt antyde visse paralleller til Leon Madsen. Som 13-årig blev Vejledrengen YGT mester – det uofficielle 80cc verdensmesterskab – i Vojens i 2001. Siden gik det op og ned, trods det indlysende talent. Madsen er lidt sin egen lykkes smed, og dermed ikke altid bedste venner med kollegaerne i ryttergården. I en årrække kørte han for nordsjællandske Slangerup i den danske liga og for britiske Poole. U21 karrieren blev kronet med hold VM sølv i Gorzow i 2009.

I takt med den voksende modenhed som speedwaykører, har Madsen også døjet med en lang rækker skader og operationer, som i perioden har sat ham tilbage i udviklingen. Fyringen på det danske senior hold, natten før VM finalen i Målilla i 2012, var også en bitter pille at sluge for Madsen.

Han begyndte at koncentrere sig om Polen, og skabte sig en ensom tilværelse i det speedwayglade land, mens skader og svimmelhed stadig trængte sig på. En overgang var Leon Madsen til observation for lymfekræft, og fik fjernet en kirtel i armen, samtidig med at en voldsom depression krævede medicin.

Mødet med kæresten Magda Bradtke – som i marts fødte datteren Marika – har været afgørende i Leon Madsens forvandling. Magda skabte ro i den travle speedway-hverdag, og Leon fandt ud af at han ikke kan tåle mælk, æg og chokolade. Langsomt fik han og Magda ændret livsrytmen med regelmæssig sund kost, træning og hvile, med udgangspunkt i bopælen i Gdynia.

Inden længe begyndte det mentale overskud og resultaterne i den polske liga at indfinde sig.

Den suveræne sejr i sidste års EM serie-afslutning i Katowice, gav Leon Madsen stjernestatus i det polske speedwaymiljø, og med triumfen i lørdags må de internationale bookmakere reviderer deres rangering af favoritter til dette års VM serie.

Leon Madsen blev Danmarks 11. grandprix vinder, siden systemet blev indført i 1995.     

Danske Grandprix vindere:

Nicki Pedersen (17)

Hans Nielsen (6)

Niels Kr. Iversen (5)

Hans Andersen (4)

Tommy Knudsen (3)

Peter Kildemand (2)

Kenneth Bjerre (1)

Bjarne Pedersen (1)

Brian Andersen (1)

Michael Jepsen Jensen (1)

Leon Madsen (1)

Seneste nyheder

ANDERS THOMSEN KLAR TIL TITELFORSVAR

Anders Thomsen - Foto: Frank Cilius Den forsvarende danske mester Anders Thomsen er klar til onsdagens individuelle DM finale i Holsted, trods styrtet i sidste uge på Vojens Speedway Center, hvor han kolliderede sammen med Grand Prix kollegaen Mikkel Michelsen. Af Ib...

VILDT DRAMA I VOJENS

Mikkel Michelsen i styrt med Anders Thomsen - begge kørere udgik. Foto: Frank Cilius To af Danmarks Grand Prix stjerner, Anders Thomsen og Mikkel Michelsen tørnede sammen i et voldsomt crash i allerførste heat af aftenens opgør mellem SES – Sønderjylland Elite...

SES KLAR TIL SLANGERUP

Kai Huckenbeck fører an mod Slangerup - 2021 på Vojens Speedway Center - Fotograf: Frank Cilius Onsdag aften byder Vojens Speedway Center på et nyt, og formentlig tæt og nervepirrende, opgør mellem SES – Sønderjylland Elite Speedway og Slangerup Speedway Klub. Det er...

TÆT OPGØR I VOJENS GIVER SMAL SES SEJR

Foto: Frank Cilius Med en 2. plads i allersidste heat sikrede Anders Thomsen, at SES – Sønderjylland Elite Speedway kunne ånde lettet op og vinde 43-41 på hjemmebane over Region Varde Elitesport. Mads Hansen blev igen topscorer for SES Af Ib Søby Matchen mellem...

Del på sociale medier