Indlæser...

Når Viljen Sejrer

Danmark fik nærmest den bedst tænkelige start på VM sæsonen 2019. Egentlig var det Niels Kr. Iversens aften i Warszawa i lørdags, men det faktum, at den 30-årige Leon Madsen sensationelt triumferede i sit første løb som permanent deltager i grandprix serien, sender frydefulde varsler om de kommende måneder. Leon Madsen vil nu indtage en hovedrolle, både til EM afdelingen 10. august og ved VM afdelingen 7. september på Vojens Speedway Center.  

Af Ib Søby

Det er ikke altid den mest elegante speedwaykører som vinder et storstilet grandprix foran 55.000 ellevilde publikummer og millioner af tv seere. Spørg bare Niels Kr. Iversen eller Frederik Lindgren, efter årets sæsonåbner i den polske hovedstad. De havde, sammen med Patryk Dudek, de bedste forudsætninger for at slutter øverst på podiet, men måtte alle se sejren glide af hænde til en iltert fightende Leon Madsen, som vandt sin eneste heatsejr, da det virkelig gjaldt, nemlig i finalen.

Den rå vilje kan indimellem gøre forskellen – spørg bare Nicki Pedersen.

Og rå vilje var netop hvad Leon Madsen havde puttet i sin tank, sammen med det velduftende metanol. Han ville ikke skuffe sig selv, og fik sig hutlet og kæmpet frem til finalen, i kraft af nogle spektakulære aktioner og overhalinger. Især den i heat 19 mod Emil Saytfudinov.

Ud over at lukke munden på samtlige kritikere, fik Leon Madsen også bevist, at konstellationen med ham og Niels Kr. Iversen til årets Par VM – Speedway Of Nations – finale i Togliatti i juli måned er den helt rigtige.

Når man i grandprix sammenhæng betænker, at de kørere som ved sæsonafslutningerne, hvor medaljerne skal fordeles, som oftest har været med helt fremme fra starten, og scoret to-ciffrede point i første grandprix, så kan lørdagens resultat i Warszawa kun sende glædesbølger gennem gangene hos DMU i Brøndby, og hjemme i landstræner-teamets stuer.

Medieopmærksomheden vil stige betragteligt. Vojens er tilbage med to store begivenheder i år, og Madsens og Iversens kommende rejse, vil virke som en saftig gulerod for de mange store talenter, som står på spring i dansk speedway.

Lige pludseligt ser det ud til, at 2019 kan blive et år hvor speedway bliver hot igen, for det er jo et år uden Olympiske Lege eller slutrunder i Fodbold.     

Den nye Madsen

Eventyrdigteren H.C. Andersens fortælling om den grimme ælling som bliver til en svane, kan godt antyde visse paralleller til Leon Madsen. Som 13-årig blev Vejledrengen YGT mester – det uofficielle 80cc verdensmesterskab – i Vojens i 2001. Siden gik det op og ned, trods det indlysende talent. Madsen er lidt sin egen lykkes smed, og dermed ikke altid bedste venner med kollegaerne i ryttergården. I en årrække kørte han for nordsjællandske Slangerup i den danske liga og for britiske Poole. U21 karrieren blev kronet med hold VM sølv i Gorzow i 2009.

I takt med den voksende modenhed som speedwaykører, har Madsen også døjet med en lang rækker skader og operationer, som i perioden har sat ham tilbage i udviklingen. Fyringen på det danske senior hold, natten før VM finalen i Målilla i 2012, var også en bitter pille at sluge for Madsen.

Han begyndte at koncentrere sig om Polen, og skabte sig en ensom tilværelse i det speedwayglade land, mens skader og svimmelhed stadig trængte sig på. En overgang var Leon Madsen til observation for lymfekræft, og fik fjernet en kirtel i armen, samtidig med at en voldsom depression krævede medicin.

Mødet med kæresten Magda Bradtke – som i marts fødte datteren Marika – har været afgørende i Leon Madsens forvandling. Magda skabte ro i den travle speedway-hverdag, og Leon fandt ud af at han ikke kan tåle mælk, æg og chokolade. Langsomt fik han og Magda ændret livsrytmen med regelmæssig sund kost, træning og hvile, med udgangspunkt i bopælen i Gdynia.

Inden længe begyndte det mentale overskud og resultaterne i den polske liga at indfinde sig.

Den suveræne sejr i sidste års EM serie-afslutning i Katowice, gav Leon Madsen stjernestatus i det polske speedwaymiljø, og med triumfen i lørdags må de internationale bookmakere reviderer deres rangering af favoritter til dette års VM serie.

Leon Madsen blev Danmarks 11. grandprix vinder, siden systemet blev indført i 1995.     

Danske Grandprix vindere:

Nicki Pedersen (17)

Hans Nielsen (6)

Niels Kr. Iversen (5)

Hans Andersen (4)

Tommy Knudsen (3)

Peter Kildemand (2)

Kenneth Bjerre (1)

Bjarne Pedersen (1)

Brian Andersen (1)

Michael Jepsen Jensen (1)

Leon Madsen (1)

Seneste nyheder

DM Finale 2020: COVID-19 opdatering

Fredag har statsminister Mette Frederiksen meddelt, at der fra lørdag den 19. september til søndag den 4. oktober indføres yderligere restriktioner for at komme de stigende Covid-19-tal til livs, og det indebærer blandt andet, at det igen bliver med maksimalt 500...

DM BILLETSALG SKUDT I GANG

2.000 speedwayfans kan nu sikre sig adgang til at opleve opgøret om at træde ind i kongerækken af danske mestre. De 700 som i forvejen havde købt billet, er sikret adgang. Trods store ekstra udgifter til fx stole, hegn og andre corona-foranstaltninger har ledelsen på...

NICOLAI KLINDT SKIFTER TIL SES – SØNDERJYLLAND ELITE SPEEDWAY

Foto: Klindt Racing Fra 2021 får den 31-årige danske speedwaystjerne Nicolai Klindt ny hjemmebane i Metal Speedway League. Han bytter Moldow Arena i Holsted ud med Vojens Speedway Center. Af Ib Søby Efter ni sæsoner i landets mest vindende klub, Holsted, søger...

ANDERS THOMSEN BLIVER HOS SES – SØNDERJYLLAND ELITE SPEEDWAY

Den 26-årige fynbo Anders Thomsen - som i den kommende weekend kører to VM Grand Prix løb - har valgt Vojens Speedway Center som hjemmebane i 2021. Det danske speedwaymiljø havde set frem til, at Vojens i 2020 gjorde comeback i Metal Speedway League. En vis virus fik...

Del på sociale medier