MADS HANSENS FRANSKE FORSPRING

13/03/2020

Den 19-årige SES – Sønderjylland Elite Speedway-kører har de seneste to måneder haft stor succes i den nye franske liga. Dermed har Mads Hansen givet sig selv et solidt forspring i forhold til sæsonåbningerne i Nordeuropa. Han er samtidig en af favoritterne til U21-pladsen på det danske speedwaylandshold. 

Af Ib Søby

Danske speedwayfans kender primært fransk speedway for traditionerne med 1000 meter langbane race. Men i de senere år er der begyndt at ske noget i det sydvestlige hjørne af det vin- og osteglade land. Samtidig er franske kørere som David Bellego, Dimitri Bergé og brødrene Tresarrieu for alvor begyndt at skabe resultater uden for hjemlandet. Således blev Mathieu Tresarrieu Frankrigs første verdensmester på 1000 meter i 2017, en triumf som Dimitri Bergé gentog i fjor.

For tre år siden introducerede en gruppe franske promotorer en ny liga bestående af fire hold, og en kort og intens sæson fra februar til april. Flere udenlandske profiler som fx britiske Chris Harris har fundet det attraktivt at deltage, og dermed få en god portion løbs-træning inden den britiske sæson kom i gang.

Den nye franske liga tager selvfølgelig gerne imod international glamour, og i år har Mads Hansen fra Skærbæk været en af ligaens helt store profiler. Han er topscorer og har skovlet point ind for klubben Lamothe-Landarron, som dyster i Motul National Speedway League mod Le Réole, Morizes og Mermande. De fire klubber ligger alle i området omkring Bordeaux og er organiseret under det franske motorcykelforbund FFM.

Fra Billund til Bordeaux

Mads Hansens franske forbindelse tog sin begyndelse i efteråret 2019, hvor Lamothe-Landarron var vært for U21 EM-holdfinalen. Her tabte det unge danske landshold til ærkerivalerne fra Polen, men Mads Hansen gjorde et stort indtryk på den franske promotor Patrick Goret.

– De spurgte mig, om jeg havde lyst til at køre med i ligaen i år, og jeg tænkte med det samme, at det kunne være en rigtig god forberedelse til 2020, fortæller Mads Hansen.

Foto: L. Laguibeau

Ud over SES – Sønderjylland Elite Speedway, skal han køre i Polen for 2. divisionsklubben Oplole, og han er også på kontrakt med Vestervik i den bedste svenske liga.

– Sæsonen i Frankrig er jo kun på et par måneder, så vi kørte den lange tur ned til Lamonthe-Landarron med cykler og grej. Det er så blevet dernede, mens vi, til matcherne, har fløjet frem og tilbage imellem Billund og Bordeaux via Paris, fortæller Mads Hansen, der i sit franske eventyr har haft sin far Torben Hansen som mekaniker.

– Økonomisk har det kun lige kunnet hænge sammen, men det har jo heller ikke været for pengenes skyld, at jeg har kørt for Lamothe-Landarron. Det er et af mine klare sæsonmål at komme med på det danske landshold til årets Speedway Of Nations – Par VM – hvor den obligatoriske U21-plads er blevet ledig efter Frederik Jakobsens oprykning, siger Mads Hansen, der har det verdensomspændende sko-brand ECCO som sponsor.

Den franske liga slutter i weekenden 14-15. marts, hvor man også kører om det åbne individuelle mesterskab. Denne afslutning mister Mads Hansen dog i lyset af udbruddet af coronavirus.

– Det er superærgerligt for Mads, men vi kan simpelthen ikke forsvare at rejse til Frankrig, som situationen er lige nu, forklarer Torben Hansen, der dog har glædet sig over sønnens succes.

– Han har været forrygende på de franske baner, og vi kommer gerne igen næste år.

I landstrænerens søgelys 

I Nordjylland har den danske landstræner Hans Nielsen også holdt øje med Mads Hansens fornemme franske resultater.

– Det er et stærkt initiativ af Mads Hansen, og han kommer jo i kanonform til liga-starterne i Danmark, Polen og Sverige. Jeg har også noteret mig, at Mads træner intenst med cykling, fitness og løb, så alt i alt er han et godt bud på U21-pladsen på landsholdet, siger Hans Nielsen, dog uden at sætte navne på den kommende danske landsholdstrup.

Sammen med assistent Henrik Møller skal Hans Nielsen senest den 4. april udtage det danske landshold, som lørdag den 25. april kører VM-semifinale i tyske Landshut ved München.

Læs mere om den franske liga:

https://ligue-nationale-speedway.fr/

Se heats og fotos på denne Facebook side:

DMCL équipe Dynamic Moto Club Lamothais

Seneste nyheder

BERNTZON FORTSÆTTER HOS SES

Den 30-årige svenske topkører Oliver Berntzon fortsætter sin danske karriere hos SES – Sønderjylland Elite Speedway i 2024. Hermed er SES truppen på ni kørere, inden transfervinduet lukker den 1. marts. Af Ib Søby Tilbage i 2010 var Oliver Berntzon også en del af...

Mads Hansen: Stabilitet er styrke

Den 23-årige Mads Hansen er Sønderjyllands mest markante speedwayprofil i mange år. Han håber på landshold, grandprix wildcard til Vojens, og deltagelse i SEC EM serien i 2024. Men hans altoverskyggende mål er, at udvise stabilitet og fremgang for sine klubhold i...

ZMARZLIK KÅRET AF JOURNALISTER

Foto: Discovery En udvalgt panel af 18 speedway-journalister fra hele verden, har kåret den firedobbelte verdensmester Bartosz Zmarzlik som klodens suverænt bedste i 2023. Hermed blev Zmarzlik den allerførste vinder af den ny-indstiftet pris DET GYLDNE HJUL, anført af...

HANS ANDERSEN STOPPER

En af Danmarks mest succesrige speedwayprofiler gennem tiderne har valgt at stoppe. Efter 23 år som professionel, har Hans Andersen besluttet trække sig tilbage fra den sport, hvor han har givet de danske fans en række store oplevelser - Det føles rigtigt nu. Jeg...

Del på sociale medier