MADS HANSENS FRANSKE FORSPRING

13/03/2020

Den 19-årige SES – Sønderjylland Elite Speedway-kører har de seneste to måneder haft stor succes i den nye franske liga. Dermed har Mads Hansen givet sig selv et solidt forspring i forhold til sæsonåbningerne i Nordeuropa. Han er samtidig en af favoritterne til U21-pladsen på det danske speedwaylandshold. 

Af Ib Søby

Danske speedwayfans kender primært fransk speedway for traditionerne med 1000 meter langbane race. Men i de senere år er der begyndt at ske noget i det sydvestlige hjørne af det vin- og osteglade land. Samtidig er franske kørere som David Bellego, Dimitri Bergé og brødrene Tresarrieu for alvor begyndt at skabe resultater uden for hjemlandet. Således blev Mathieu Tresarrieu Frankrigs første verdensmester på 1000 meter i 2017, en triumf som Dimitri Bergé gentog i fjor.

For tre år siden introducerede en gruppe franske promotorer en ny liga bestående af fire hold, og en kort og intens sæson fra februar til april. Flere udenlandske profiler som fx britiske Chris Harris har fundet det attraktivt at deltage, og dermed få en god portion løbs-træning inden den britiske sæson kom i gang.

Den nye franske liga tager selvfølgelig gerne imod international glamour, og i år har Mads Hansen fra Skærbæk været en af ligaens helt store profiler. Han er topscorer og har skovlet point ind for klubben Lamothe-Landarron, som dyster i Motul National Speedway League mod Le Réole, Morizes og Mermande. De fire klubber ligger alle i området omkring Bordeaux og er organiseret under det franske motorcykelforbund FFM.

Fra Billund til Bordeaux

Mads Hansens franske forbindelse tog sin begyndelse i efteråret 2019, hvor Lamothe-Landarron var vært for U21 EM-holdfinalen. Her tabte det unge danske landshold til ærkerivalerne fra Polen, men Mads Hansen gjorde et stort indtryk på den franske promotor Patrick Goret.

– De spurgte mig, om jeg havde lyst til at køre med i ligaen i år, og jeg tænkte med det samme, at det kunne være en rigtig god forberedelse til 2020, fortæller Mads Hansen.

Foto: L. Laguibeau

Ud over SES – Sønderjylland Elite Speedway, skal han køre i Polen for 2. divisionsklubben Oplole, og han er også på kontrakt med Vestervik i den bedste svenske liga.

– Sæsonen i Frankrig er jo kun på et par måneder, så vi kørte den lange tur ned til Lamonthe-Landarron med cykler og grej. Det er så blevet dernede, mens vi, til matcherne, har fløjet frem og tilbage imellem Billund og Bordeaux via Paris, fortæller Mads Hansen, der i sit franske eventyr har haft sin far Torben Hansen som mekaniker.

– Økonomisk har det kun lige kunnet hænge sammen, men det har jo heller ikke været for pengenes skyld, at jeg har kørt for Lamothe-Landarron. Det er et af mine klare sæsonmål at komme med på det danske landshold til årets Speedway Of Nations – Par VM – hvor den obligatoriske U21-plads er blevet ledig efter Frederik Jakobsens oprykning, siger Mads Hansen, der har det verdensomspændende sko-brand ECCO som sponsor.

Den franske liga slutter i weekenden 14-15. marts, hvor man også kører om det åbne individuelle mesterskab. Denne afslutning mister Mads Hansen dog i lyset af udbruddet af coronavirus.

– Det er superærgerligt for Mads, men vi kan simpelthen ikke forsvare at rejse til Frankrig, som situationen er lige nu, forklarer Torben Hansen, der dog har glædet sig over sønnens succes.

– Han har været forrygende på de franske baner, og vi kommer gerne igen næste år.

I landstrænerens søgelys 

I Nordjylland har den danske landstræner Hans Nielsen også holdt øje med Mads Hansens fornemme franske resultater.

– Det er et stærkt initiativ af Mads Hansen, og han kommer jo i kanonform til liga-starterne i Danmark, Polen og Sverige. Jeg har også noteret mig, at Mads træner intenst med cykling, fitness og løb, så alt i alt er han et godt bud på U21-pladsen på landsholdet, siger Hans Nielsen, dog uden at sætte navne på den kommende danske landsholdstrup.

Sammen med assistent Henrik Møller skal Hans Nielsen senest den 4. april udtage det danske landshold, som lørdag den 25. april kører VM-semifinale i tyske Landshut ved München.

Læs mere om den franske liga:

https://ligue-nationale-speedway.fr/

Se heats og fotos på denne Facebook side:

DMCL équipe Dynamic Moto Club Lamothais

Seneste nyheder

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

MIKKEL ANDERSEN OG VILLADS NAGEL OGSÅ KLAR TIL SGP2

Fra venstre: Mikkel Andersen & Jesper Knudsen. Foto: Frank Cilius Danmark får hele fem kørere med i årets U21 VM serie –SGP2 – som indledes på fredag i svenske Målilla. Efter weekendens kvalifikationsrunder klarede Jesper Knudsen, William Drejer og Bastian...

REGNEN VANDT I VOJENS

Foto: Frank Cilius Både vejrguderne og Team Fjelsted forhindrede, at SES - Sønderjylland Elite Speedway fik brudt den ” onde” cirkel, og måtte indkasserer det syvende nederlag af syv mulige.Matchen blev afbrudt efter ni heats, hvor fynboerne førte 31-23. Hermed...

Del på sociale medier