IVERSEN: FLOPPET I PRAG SVED HÅRDT

05/07/2019

Lørdag aften køres årets fjerde Grand Prix i Hallstavik. Det er med rygsmerter, at Leon Madsen kommer til Sverige som VM-etter sammen med polske Patryk Dudek. For Niels Kr. Iversens vedkommende handler det om at genfinde fart og momentum efter blamagen i Prag, hvor han kørte et af sin karrierers svageste VM-løb.

Af Ib Søby

Med kun 3 point i den tjekkiske hovedstad dumpede Niels Kr. Iversen ned på klassementets 8. plads. Den plads, som traditionelt er livgivende i forhold til næste års grandprix-serie. Men for en klassekører som Niels Kr. Iversen, der har 85 grandprix-løb, fem sejre og VM-bronze på sit CV, er det ikke dér, han bør ligge og kæmpe.

– Nej, jeg skal op og slås med i medaljekampen, og der er trods alt syv løb endnu og mange point at vinde. Men for at være ærlig, var jeg og mit team rystet over vores ringe præstation i Prag. Det var en aften, som gjorde ondt i sjælen flere dage efter, fortæller Niels Kr. Iversen.

– Vi har analyseret og testet for at finde en forklaring på vores manglende fart, men uden at kunne sætte finger på den rigtige løsning. Det er dybt frustrerende som speedwaykører, når grejet og opsætningen lige mangler det sidste, og man desperat leder efter forklaringen. En forklaring, som et eller andet sted også ligger i samspillet mellem motorcykel og kører, erkender Iversen.

Den 37-årige syvdobbelte danske mester og firedobbelte holdverdensmester ligger dog ikke søvnløs i sit britiske hjem, selv om han ikke har følt sig 100% på toppen siden årets første VM-grandprix i Warszawa i maj.

– Jeg er sikker på, det nok skal komme. Vi arbejder hele tiden på forbedringer, og i speedway er der som bekendt kun et enkelt heat mellem succes og fiasko. Grandprix- serien er på et utroligt højt niveau, hvor alle i feltet kan vinde store sejre eller have aftener, hvor man rammer helt forbi, siger Niels Kr. Iversen, der glæder sig til HZ Bygg Arena i Hallstavik.

– Det er en bane, som jeg kender udmærket fra den svenske liga, hvor Rospiggarna har hjemmebane. Så vidt jeg ved, har de fået en ny belægning for nylig, men det betyder måske ikke så meget, fordi banerne i grandprix-sammenhæng ofte er anderledes end til liga-løb.

Australske Jason Doyle og Max Fricke og britiske Robert Lambert, som alle er med på lørdag, kører til daglig for Rospiggarne. I øvrigt sammen med danske Rasmus Jensen. I fjor fik den svenske veteran Andreas Jonsson et wildcard i Hallstavik, men på lørdag bliver det Vetlanda-køreren, Oliver ” Vispen” Berntzon, som får en aften med verdenseliten.

Rygsmerter plager Leon Madsen

Årets foreløbige overraskelse, den danske europamester Leon Madsen, har i et interview med speedwaygp.com nedtonet forventningerne en smule inden lørdagens VM-opgør. Madsen har i de seneste uger fået behandlinger for smerter i ryggen, hvilket ikke skyldes et styrt på banen.

– I min familie døjer vi lidt med smerter i ryggen. Det er nok arveligt, og selvfølgelig ikke optimalt for en speedwaykører, hvor man i forvejen slider hårdt på kroppen, fortæller Leon Madsen.

– Jeg håber at være frisk på lørdag, og ellers må vi se, om en Leon Madsen på 80 % vil være god nok til at holde sig inde i VM-kampen, siger danskeren til speedwaygp.com

Efter lørdagens løb holder grandprix-serien sommerpause frem til Wroclaw den 3. august. Men Leon Madsen og Niels Kr. Iversen får ikke megen tid til at nyde pausen, for de kører årets finale i par-VM – Speedway of Nations – i russiske Togliatti i weekenden den 20. og 21. juli.

Allerede næste weekend tager Leon Madsen også hul på sit forsvar af EM-titlen, når årets SEC-serie indledes i tyske Güstrow. Det er den serie, som rammer Vojens Speedway Centers genåbningsløb lørdag den 10. august.

VM stillingen:

1      Patryk Dudek, Polen, 40

1      Leon Madsen, Danmark, 40

3      Bartosz Zmarzlik, Polen 36

4      Frederik Lindgren, Sverige 32

5      Emil Saytfudinov, Rusland 30

6      Martin Vaculik, Slovakiet, 28

7      Janusz Kolodziej, Polen, 28

8      Niels Kr. Iversen, Danmark, 24

..

9      Jason Doyle, Australien, 23

10    Artem Laguta, Rusland, 22

11    Robert Lambert, England, 21

12    Matej Zagar, Slovenien, 20

Verdensmester Tai Woffinden er ude på grund af skade og amerikanske Greg Hancock holder pause på grund af sin hustrus sygdomsforløb. 

Finalen 2018:

Maciej Janowski, Frederik Lindgren, Bartosz Zmarzlik, Tai Woffinden

Individuelle danske triumfer på svensk grund:

1971: Nya Ullevi, Gøteborg, Ole Olsen verdensmester.

1984: Nya Ullevi, Gøteborg, Erik Gundersen verdensmester.

1991: Nya Ullevi, Gøteborg, Jan O. Pedersen verdensmester.

1995: Linköping Motorstadion, Tommy Knudsen grandprix vinder.

2004: Nya Ullevi, Gøteborg, Hans Andersen grandprix vinder.

2010: Nya Ullevi, Gøteborg, Kenneth Bjerre grandprix vinder.

2013: Friends Arena, Stockholm, Niels Kr. Iversen grandprix vinder.

2015: G&B Arena, Målilla, Nicki Pedersen grandprix vinder.

 

Seneste nyheder

Dansk-tysk speedway samarbejde fortsætter

I fem dage i marts kommer Vojens Speedway Center til at fyldes af danske og tyske speedwaytalenter, når Speed1future løber af stablen. Samarbejdet over grænsen, der blev påbegyndt i 2022, hvor træningsdagene blev hæmmet af tyske covid restriktioner, kulminerer med et...

Rejsen mod VM & EM starter i Vojens den 5. april

Danmarks bedste speedwaykørere bliver udsat for en hård test, allerede onsdag den 5. april, hvor årets nationale kvalifikation til VM Grand Prix serien 2024 - og til dette års SEC EM - skal afgøres på Vojens Speedway Center. Det bliver samtidig første gang, at det...

2023 bliver et spændende år

I årets julehilsen kigger Jacob Olsen frem mod 2023, et år der byder på 2 Grand Prix løb i Vojens og et ligahold der skal ud at forsvare deres titel. Først og fremmest er jeg glad for, at vi kan stå her ved årets slutning og kigge tilbage på et år, hvor det var muligt...

DEN NYE LANDSTRÆNER

Danmarks tredobbelte individuelle verdensmester Nicki Pedersen blev tirsdag formiddag udnævnt som ny landstræner i speedway. Det meddeler DMU i en pressemeddelelse, hvor der dog ikke er anført noget om en eventuel assisterende træner, eller om Nicki Pedersen hermed...

Del på sociale medier