Hansen på den lange bane

08/11/2020

Med VM-sølv som årets største danske overraskelse i speedway, er 1000 meter specialisten Kenneth Hansen klar til at kæmpe for guld i næste sæson. Han vil også vække interessen for denne klassiske disciplin, hvor Kurt W. Petersen, Ole Olsen og Erik Gundersen har vundet store triumfer.

Foto: Kenneth Hansen Racing

Af Ib Søby

Søndag den 27. september blev der i polske Rzeszow skrevet et stykke dansk speedwayhistorie, som havde fortjent langt større opmærksomhed i de danske medier i dagene efter.

Den 33-årige nordsjællænder Kenneth Hansen vandt den anden og sidste afdeling af årets Grand Prix-serie i 1000 meter langbane, og scorede VM-sølv i den samlede stilling. Det var første gang i 29 år, at Danmark fik en VM- medalje i denne speedwaydisciplin, som for år tilbage havde en langt større bevågenhed i danske speedwayfans bevidsthed. 

Efter en række store år og som publikumsmagnet på travbaner i Aalborg, Skive og københavnske Charlottenlund, forsvandt 1000 meter langbane langsomt ud af det danske speedwaymiljø efter Jan O. Pedersens VM-bronze i 1991. Man anså 1000 meter som en tysk specialitet, selv om denne rå og hæsblæsende disciplin med større og længere motorcykler og gear, stadig tiltrækker over 15.000 tilskuere ikke kun i Tyskland, men også i Holland og Belgien, i en række østeuropæiske lande og i særdeleshed i Frankrig.

Tilbage i 2003 blev Kenneth Hansen vinder af ungdomsverdensmesterskabet, YGT, og indledte en lang speedway-karriere i den danske liga for Slangerup, sideløbende med kontrakter i Sverige, England og Polen. Men på sidelinjen stod en speedway-legende med en idé. 

– For et par år siden begyndte Erik Gundersen at prikke til mig, om ikke jeg kunne være interesseret i 1000 meter. Han mente, at min kørerstil og måde at starte på, passede godt til de længere motorcykler. Jeg er en type, som gerne rykker lidt baglæns i startsekundet, og det kan indimellem være problematisk på en normal speedway-maskine, hvorimod dette ryk med kroppen kan være en fordel på 1000 meter motorcyklen, forklarer Kenneth Hansen, og tilføjer at starten stadig er et helt afgørende moment.

Efter nogen betænkningstid og en erkendelse af at karrieren kunne trænge til et nyt boost, begyndte Kenneth Hansen at kigge på 1000 meter-disciplinen.

– Jeg blev meget overrasket over, hvor stor sporten er ud over Tyskland, og begyndte at sætte mig nogle mål, siger Kenneth Hansen.

Samtidig med speedwaylivet har Kenneth Hansen studeret på Copenhagen Business School, og arbejder i dag i en ledende stilling for det københavnske Vognmandsfirma E. Trasborg A/S. 

Firmaets administrerende direktør er Kurt Trasborg Hansen, som er tidligere professionel speedwaykører, og en af landets mest betydningsfulde speedwaymæcener.

– Uden opbakning fra Trasborg kunne det ikke lade sig gøre at kaste sig over 1000 meter. Det kræver nye motorcykler og udstyr, så vi lavede en fornuftig handlingsplan, hvor også Erik Gundersen og tuner Brian Karger har været vigtige brikker, siger Kenneth Hansen.

I 2019 indledte han sin nye karriere på 1000 meter, samtidig med at han stadig kørte almindelig speedway.

– Vi havde regnet med at skulle op i top tre i løbet af 2022 eller 2023, og derfor er det jo vildt, at det blev til VM-sølv i mit andet år. Men jeg vil påpege, at jeg aldrig før har knoklet så hårdt med min fysiske form, og det er måske en af forklaringerne på succesen.

Den kun 21-årige tyske Lukas Feinhage blev verdensmester foran Kenneth Hansen, men det kom ikke som en overraskelse for danskeren.

– Nej, Lukas er en virkelig dygtig kører. En rendyrket 1000 meter specialist, og han har også den tidligere tyske verdensmester Robert Barth i sit team.

Kenneth Hansen forestiller sig, at 1000 meter langbane speedway godt kan få en opblomstring i Danmark i de kommende år.

– Vi havde planer om et løb på travbanen i Aalborg, inden corona-pandemien vendte op og ned på hele verden, og der er også kontakter til Bjæverskov og Charlottenlund, så nu må vi lige se, hvordan tingene udvikler sig i 2021. Det er også en kendsgerning, at den internationale motorunion FIM meget gerne ser en dansk Grand Prix-afdeling i 1000 meter, og jeg tror på, at flere danske kørere kan gå hen og få smag for denne del af speedwaysporten, siger Kenneth Hansen.

For nylig blev et åbent dansk mesterskab kørt på Skovby-banen ved Haderslev hvor Hansen sejrede foran Jacob Bukhave og Jacob Nymark.

– Jeg håber på omkring fyrre 1000 meter-løb og en del speedwaymatcher i 2021, ligesom jeg bruger en del tid på at coache unge speedwaykørere og videregive noget af min erfaring, siger VM-sølvvinderen, som har en vis speedwayfrihed hos sin arbejdsgiver.

– Jo, men til gengæld skal jeg give den en skalle i andre perioder, og det gør jeg gerne, ler Kenneth Hansen, som bor i Terslev syd for København med sin britiske hustru Joanna og deres to drenge Anakin og Enzo. 

Her er Ib Søbys snak med VM sølvvinder Kenneth Hansen fra DM i Vojens onsdag den 30. september.

Se FIMs officielle highlights-video fra 1.000 meter langbane VM 2020:

Danske EM og VM medaljer i 1000. Meter langbane

Fra 1971 kørt som officielt FIM verdensmesterskab

1963: Sølv, Malmø, Sverige, Kurt W. Petersen

1964: Guld, Schessel Tyskland, Kurt W. Petersen

1966: Sølv, Mühldorf, Tyskland, Kurt W. Petersen

1968: Bronze, Mühldorf, Tyskland, Kurt W. Petersen

1969: Bronze, Oslo, Norge, Kurt W. Petersen

1973: Guld, Oslo, Norge, Ole Olsen

1975: Bronze, Radgona, Jugoslavien, Ole Olsen

1976: Sølv, Marianske Lazne, Tjekkoslovakiet, Ole Osen

1977: Bronze, Aalborg, Danmark, Ole Olsen

1979: Bronze, Marianske Lazne, Tjekkoslovakiet, Ole Olsen

1984: Guld, Herxheim, Tyskland, Erik Gundersen

1986: Guld, Pfarrkirchen, Tyskland, Erik Gundersen

1991: Bronze, Marianske Lazne, Tjekkiet, Jan O. Pedersen

2020: Sølv, Grand Prix serie, Kenneth Hansen 

Seneste nyheder

Dansk-tysk speedway samarbejde fortsætter

I fem dage i marts kommer Vojens Speedway Center til at fyldes af danske og tyske speedwaytalenter, når Speed1future løber af stablen. Samarbejdet over grænsen, der blev påbegyndt i 2022, hvor træningsdagene blev hæmmet af tyske covid restriktioner, kulminerer med et...

Rejsen mod VM & EM starter i Vojens den 5. april

Danmarks bedste speedwaykørere bliver udsat for en hård test, allerede onsdag den 5. april, hvor årets nationale kvalifikation til VM Grand Prix serien 2024 - og til dette års SEC EM - skal afgøres på Vojens Speedway Center. Det bliver samtidig første gang, at det...

2023 bliver et spændende år

I årets julehilsen kigger Jacob Olsen frem mod 2023, et år der byder på 2 Grand Prix løb i Vojens og et ligahold der skal ud at forsvare deres titel. Først og fremmest er jeg glad for, at vi kan stå her ved årets slutning og kigge tilbage på et år, hvor det var muligt...

DEN NYE LANDSTRÆNER

Danmarks tredobbelte individuelle verdensmester Nicki Pedersen blev tirsdag formiddag udnævnt som ny landstræner i speedway. Det meddeler DMU i en pressemeddelelse, hvor der dog ikke er anført noget om en eventuel assisterende træner, eller om Nicki Pedersen hermed...

Del på sociale medier