Hans Nielsen før par VM: Erfaring er vores styrke

17/07/2019

I den kommende weekend køres årets Par VM finale – Speedway of Nations – i russiske Togliatti. Danmark stiller op med grandprix stjernerne Leon Madsen og Niels Kr. Iversen, samt U21 køreren Frederik Jakobsen. Målsætningen er medaljer.

Af Ib Søby

– Med Iversen og Madsen på holdet stiller vi med stærkeste opstilling, og samtidig har de begge to en god fornemmelse for par-kørsel. Det er jo lidt anderledes end normale speedwayløb. Her handler det om at finde hinanden og have en præcis strategi for hvert eneste heat, alt efter hvilken startgate man har, fortæller landstræner Hans Nielsen, inden den lange rejse til Samara provinsen, omkring 900 kimometer øst for den russiske hovedstad Moskva.

– Leon Madsen har virkeligt udviklet sig, og bobler af overskud og kørerlyst. Det er imponerende så godt han har klaret sig i både Grandprix serien og SEC, selv på små baner, som ikke lige er hans favoritter. Niels Kr. Iversen har døjet lidt med at finde de sidste procenter, men som firedobbelt holdverdensmester, ved vi jo, at han kan levere topresultater når det gælder for alvor. Med Frederik Jakobsen som vores U21 kører – der skal køre mindst et enkelt heat – føler jeg virkeligt, at Danmark kommer til at køre med om medaljerne på lørdag og søndag, erklærer landstræneren, som selv har vundet hele syv Par VM titler for Danmark.

Hans Nielsen ser de regerende par-verdensmestre Rusland, med Emil Sautfudinov, Artem Laguta og Cleb Chuganov, som danskernes hårdeste rivaler, sammen Polen og Australien.

Speedway of Nations finalen afvikles over to aftener på det store Anatoly Stephanov stadion i Togliatti. Der køres alle mod alle både lørdag og søndag aften, og samtlige indkørte point tæller med i regnskabet, som ender med at den højest scorende nation kvalificerer sig direkte til det store finale heat, mens nummer to og tre kører et ekstra heat om en plads i finalen.

Begge løb starter klokken 17, dansk tid, og søndag omkring 20.00 kender vi det endelige resultat. Speedway of Nations blev indført sidste år, som afløser for det traditionelle holdverdensmesterskab, og her vandt Rusland foran Storbritannien, mens polakkerne tog bronze, og danskerne – med Michael Jepsen Jensen, Kenneth Bjerre og Frederik Jakobsen – delte 4. pladsen med Australien.

Foto: bsi/img

Golf i Gdansk

Den danske trup samles allerede på onsdag i polske Gdansk, hvor Leon Madsen har sin bopæl. Dagen bruges på hygge og mental opladning i form af en tur på golfbanen, inden holdet, sammen aften, flyver til Warszawa og overnatter tæt på lufthavnen.

Torsdag morgen gælder det den lange flyrejse til Samara, hvor holdet slår lejr på Park Hotel i Togliatti, beliggende ved Volga floden, og ganske tæt på Anatoly Stephanov Stadion. Alle motorcykler og grej er i forvejen transporteret til Togliatti.

– Det er jo forbunden med en masse logistik og papirarbejde, at skulle til Togliatti, men sammen med DMU har vi været tidligt ude, og fået styr på rejse og ophold, så vi minimerer besvær og russisk bureaukrati, siger Hans Nielsen og peger på den detalje, at den danske trup bliver hentet i lufthavnen og kørt direkte til hotellet.

Den russiske bil by

Stavropol -on- Volga blev grundlagt i 1737 omkring et fort ved floden, men i 1964 blev byen opkaldt efter den italienske politiker og kommunist Palmiro Togliatti. Området er især kendt for produktionen af Lada biler, og Lada fabrikkerne er også hovedsponsor for en række at byens sportsklubber, som fx fodbold, håndbold, ishockey og basketball.

Byen, som har over 700.000 indbygger, har tidligere haft et skummelt ry for stor korruption og mange mafia relaterede mord. Den nuværende borgmester Sergey Andreyev har dog fået rettet noget op på tidligere tiders lovløshed, og byen fremstår med store grønne parker og smukke monumenter. Togliatti er stadig en bil by, men har også mange uddannelsesinstitutioner, skibsværft og talrige industrivirksomheder.

Anatoly Stepanov Stadion er fra slutning af 50érne, og også kendt som et vigtigt stadion for is-speedway med 353 meter. Efter en større renovering i 2005, er det det bedst fungerende speedway stadion i Rusland, hvor der også køres i Vladivostok, Balakovo og Oktybrasky.

Da russerne i fjor vandt Speedway of Nations, var det nationens allerførste officielle FIM guldmedaljer i senior regi. I Sovjettiden opnåede man flere gange sølv og bronze i holdsammenhæng, mens legenden fra Ufa, Igor Plechanov, tog individuelt VM sølv i både 1964 og 1965. Emil Saytfudinov vandt U21 VM i 2007 og 2008, ligesom det russiske U21 landshold vandt hold VM i 2011 foran Danmark i Balakovo.

Foto: Togliatti tourist

Feltet i Speedway Of Nations 2019

RUSLAND: 1 Emil Sayfutdinov (c), 2 Artem Laguta, 3 Gleb Chugunov (U21). Reserver: Grigory Laguta, Roman Lakhbaum (U21). Team Manager: Igor Dmitriev.

SVERIGE: 1 Fredrik Lindgren (c), 2 Peter Ljung, 3 Filip Hjelmland (U21). Reserver: Antonio Lindbäck, Alexander Woentin (U21). Team Manager: Morgan Andersson.

POLEN: 1 Maciej Janowski (c), 2 Bartosz Zmarzlik, 3 Maksym Drabik (U21). Reserver: Patryk Dudek, Bartosz Smektala (U21). Team Manager: Marek Cieslak.

TYSKLAND: 1 Erik Riss, 2 Kai Huckenbeck (c), 3 Lukas Fienhage (U21). Reserver: Martin Smolinski, Michael Hartel. Team Manager: Herbert Rudolph.

STORBRITANNIEN: 1 Craig Cook (c), 2 Chris Harris, 3 Robert Lambert (U21). Reserver: Dan Bewley (U21). Team Manager: Alun Rossiter.

AUSTRALIEN: 1 Jason Doyle (c), 2 Max Fricke, 3 Jaimon Lidsey (U21). Reserver: Chris Holder, Jordan Stewart (U21). Team Manager: Mark Lemon.

DANMARK: 1 Leon Madsen, 2 Niels-Kristian Iversen (c), 3 Frederik Jakobsen (U21). Reserver: Michael Jepsen Jensen, Patrick Hansen. Team Manager: Hans Nielsen.

Resultat af Speedway of Nations 2018, Wroclaw Polen:

1. Rusland

    Emil Saytfudinov, Aretm Laguta, Cleb Chuganov.

2. Storbritannien

    Tai Woffinden, Robert Lambert, Craig Cook.

3. Polen

    Maceij Janowski, Partyk Dudek, Maksym Drabik.

Der blev kørt Par VM fra 1970 til 1993, og Danmark har vundet guld otte gange. Mest vindende par-verdensmester er den nuværende landstræner Hans Nielsen med syv titler. Erik Gundersen nåede fem, mens Jan O. Pedersen vandt to gange. Ole Olsen og Tommy Knudsen opnåede hver én Par titel.

Seneste nyheder

SAM JENSEN FRITSTILLET FRA SES

Foto: Frank Cilius Den 27-årige Sam Jensen har, i forståelse med holdledelsen på SES – Sønderjylland Elite Speedway, ønsket en fritstilling, så han får muligheden for at køre for andre hold i SpeedwayLigaen i denne sæson.-  Jeg vil gerne ud og køre så meget som...

THOMSEN STYRT KOSTER SES SEJR

Et crash mellem Anders Thomsen og unge Mikkel Andersen i heat nummer fem kostede dyrt for SES – Sønderjylland Elite Speedway, som måtte se sig besejret af Slangerup Speedway Klub, onsdag aften på Vojens Speedway Center. Foto: Frank Cilius Af Ib Søby Efter 14. og...

VM ÅBNING I DONJI KRALJEVEC

Bartosz Zmarzlik er storfavorit til at generobre VM titlen i 2024, hvor 2021 verdensmester Artem Laguta og Emil Saytfudinov, stadig er udelukket på grund af den russiske krig i Ukraine. Er der nogen som, i det lange løb, kan knække koden Zmarzlik? Det er det simple...

Tag Bussen til VM Speedway

Foto: Vikingbus Spar på brændstof og miljø. Nu kan man tage bussen – ud og hjem - til dette års 2024 DeluxeHomeart FIM Speedway Grand Prix på Vojens Speedway Center, lørdag den 14. september. I et nyt samarbejde med Vikingbus tilbyder Vojens Speedway Center muligheden...

Del på sociale medier