HANS ANDERSEN STOPPER

30/01/2024

En af Danmarks mest succesrige speedwayprofiler gennem tiderne har valgt at stoppe.

Efter 23 år som professionel, har Hans Andersen besluttet trække sig tilbage fra den sport, hvor han har givet de danske fans en række store oplevelser

– Det føles rigtigt nu. Jeg mærker ikke rigtigt noget til de skader, jeg har haft. Jeg kan stadig både gå og løbe. Jeg har lidt metal i hånden og rundt omkring i kroppen, men det er ikke noget, der giver mig men. Jeg har stadig mange år foran mig, hvor jeg gerne vil kunne vågne op uden at have ondt’, siger Hans Andersen, der har taget sin beslutning hen over jul og nytår.

Foto: Frank Cilius

To VM titler og grand prix triumf

Hans Andersen fik sit internationale gennembrud ved hold-VM i 2002 i britiske Peterborough, hvor daværende landstræner Jacob Olsen satsede på et ungt hold med Andersen, Nicki Pedersen, Bjarne Pedersen, Charlie Gjedde og Ronni Pedersen.

Det blev til overraskende sølv, kun slået af Jason Crump og en håndfuld australske verdensstjerner.

Herefter var Hans Andersen i en lang årrække en fast del af det danske landshold, som kaptajn, og havde en stor andel i guldtriumferne i Reading 2006 og i Vojens 2008.

I 2006 havde Hans Andersen sin bedste sæson i grandprix serien. Han var i fire finaler i træk, og vandt, både i Prag, og som den første dansker på hjemmebane i Parken i København.

– Det var fantastisk at være den første dansker, der vandt i Parken, ligesom det var stort at stå som kaptajn i Vojens i 2008 foran 18.500 mennesker og blive hyldet som verdensmester. Det er fedt at køre speedway, men jeg har altid syntes, at det er noget særligt at køre foran sit eget publikum. Jeg er dansk til fingerspidserne, så jeg er meget stolt over, at jeg har repræsenteret nationen på den måde’.

I 2008 vandt Hans Andersen speedwaysportens mest prestigefyldte klassiker ” Den Gyldne Hjelm ” i Tjekkiet.

Jacob Olsen: En ægte teamplayer

Sammen med, især Nicki Pedersen, var Hans Andersen en stor drivkraft bag den store interesse for sporten i nullerne, hvor københavnerne strømmede til, når der var speedway grand prix i Parken. De to fynboers interne kamp blev sammenlignet med legenderne Erik Gundersen og Hans Nielsens rivalisering, og var i høj grad med til at sælge billetter.

SES direktør Jacob Olsen sender store roser til Hans Andersen

– I min tid, sammen med Erik Gundersen i landstræner-teamet, så vi, omkring årtusindeskiftet, Hans som en stjerne i svøb. Han havde altid en positiv tilgang, og hans eminente teknik havde potentiale til at nå op på verdenstoppen. Men det smukkeste ved hans lange karriere, var hans enorme holdånd, både med Dannebrog på vesten, men også i klubsammenhæng.

– Hans Andersen vil blive husket som en ægte teamplayer, og jeg håber han bliver i vor sport, i en anden rolle, fremover, siger Jacob Olsen, der som direktør for SES – Sønderjylland Elite Speedway havde Hans Andersen på holdet i 2021, hvor det blev til DM-sølv og sejr i pokalturneringen.

I 2023 kørte Hans Andersen for Fjelsted, og fungerede som ekspert-kommentator for Discovery.    

– Jeg er yderst taknemmelig over alt det, sporten har givet mig. Alle de oplevelser og venskaber, jeg har fået i speedway. Nu vil jeg gerne prioritere mine børn og min kone, der snart er færdiguddannet som læge. I min karriere har de måttet indrette sig efter mig. Nu vil jeg gerne betale lidt tilbage. Jeg havde jo ikke kunnet dyrke min sport uden især min hustrus opbakning, siger Hans Andersen.

Seneste nyheder

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

MIKKEL ANDERSEN OG VILLADS NAGEL OGSÅ KLAR TIL SGP2

Fra venstre: Mikkel Andersen & Jesper Knudsen. Foto: Frank Cilius Danmark får hele fem kørere med i årets U21 VM serie –SGP2 – som indledes på fredag i svenske Målilla. Efter weekendens kvalifikationsrunder klarede Jesper Knudsen, William Drejer og Bastian...

REGNEN VANDT I VOJENS

Foto: Frank Cilius Både vejrguderne og Team Fjelsted forhindrede, at SES - Sønderjylland Elite Speedway fik brudt den ” onde” cirkel, og måtte indkasserer det syvende nederlag af syv mulige.Matchen blev afbrudt efter ni heats, hvor fynboerne førte 31-23. Hermed...

Del på sociale medier