EDWARD JANCARZ 1946-1992

10/01/2022

Tirsdag den 11. januar er det 30 år siden, at Edward Jancarz blev myrdet. Han var Gorzows stolte søn, og den anden polske speedwaykører som vandt en individuel VM medalje.

Af Ib Søby

Lørdag den 11. januar 1992 var der fest på det store Hotel Mieszko i hjertet af Gorzow. Det var den årlige nytårsfest, hvor det officielle Gorzow fejrede sine mange sportshelte i fx fodbold, basketball, roning og speedway.

To pladser ved et af de runde borde stod dog tomme.

På bordkortene stod der Edward og Katrzyna Jancarz.

Mange undrede sig over at parret ikke var nået frem til den prominente fest, men ud på aftenen summede rygtet over hele byen, at Edward Jancarz var blevet myrdet af sin hustru.

En stor sportsstjerne med en tumultarisk karriere var pludselig borte for altid, og Edward Jancarz blev kun 45 år.

Tilbage i 1960érne var speedway den hotteste sport i Gorzow, som ligger ved Warta floden tæt på den tyske grænse. Byen havde i forvejen store klubber i fodbold, håndbold, basketball, roning og vandpolo, men da speedwayklubben Stal Gorzow i 1961 rykkede op i nationens bedste liga, steg interessen voldsomt, og alle unge drenge i byen drømte om en karriere på slaggebanen.

Således gjaldt det også den unge teenager Edward, dybt inspireret af Edmund Migos, som var den store stjerne på det tidspunkt, og som var med på det polske landshold.

I foråret 1965 fik den 19-årige Edward Jancarz sin seniorlicens, og få måneder efter scorede han sine første ligapoint i en match mod Gdansk. Han blev efterhånden fast mand hos Stal Gorzow, men efter kun tre sæsoner fik han sit store internationale gennembrud med en sensationel bronzemedalje ved VM finalen i 1968 på Nye Ullevi efter omkørsel mod russiske Gennadij Kurilenko.

To år tidligere havde Antonin Woryna vundet bronze, også i Gøteborg.

I alt vandt Jancarz 12 VM medaljer – medregnet par og hold-  ligesom det blev til to individuelle polske mesterskaber og en række titler og medaljer i holdregi.

I 1979 kørte Edward Jancarz også på Vojens Speedway Center, hvor han i Par-VM finalen tog bronze sammen med Zenon Plech, efter Danmark og England.

Fra 1977 til 1982 var Edward Jancarz også en vellidt og populær kører i den britiske liga for Wimbledon, hvor han tjente store penge, som blev brugt på en stor villa og Mercedes i Gorzow.

Modsat den mere flamboyante og evigt grinende Zenon Plech, var Jancarz en mere stille og betænksom type. Topkørere fra den samme periode, bedømte Jancarz som en hemmelighedsfuld individualist, der ikke havde den store tiltro til sine omgivelser.

Han var gift med Halina, og var på toppen af speedwaysporten, da en grim ulykke på hjemmebanen i Gorzow brutalt stoppede hans karriere.

Kort før Hold VM finalen i 1984 kørte det polske landshold en testmatch mod Italien, og her ramte den italienske kører Valentino Furlanetto Jancarz i et modbydeligt crash, hvor det i første omgang forlød, at Jancarz ikke ville overleve.

Især et alvorligt kraniebrud fik langvarige konsekvenser for Jancarz. Det medførte nemlig, at han i perioder kunne blive udsat for hyppige epileptiske anfald.

Han fortsatte som træner, også polske landstræner en overgang, men livets rutsjetur havde Jancarz svært ved at håndterer. I bund og grund havde han været en fremragende kører, men det er absolut ikke ensbetydende med at man er en fremragende træner!

Jancarz lukkede sig mere og mere ind i sig selv, og havde efterhånden masser af tid til at drikke med gamle fans i restaurant Popularna, og andre barer i Gorzow. Han fik uhyggelige anfald, kunne blive voldelig, og blev efterhånden tit set humpende beskidt og usoigneret rundt i Gorzows gader.

Hustruen Helina prøvede at støtte og hjælpe ham, men forgæves, og i 1988 blev de skilt på Edwards forlangende.

Midt i den totale nedtur involverede Edward Jancarz sig med Katrzyna, som han kendt i forvejen. Både hans egne venner og hendes venner frarådede stærkt denne nye alliance, for Katrzyna kunne også drikke, men hun var også meget opfarende, impulsiv og jaloux.

Det ægteskab lød som en dårlig cocktail, og allerede på bryllupsnatten stak hun en kniv i hans ene ben efter et skænderi.

Edward var regulær alkoholiker, mens Katrzyna faktisk prøvede at bedre forholdene i hjemmet, og gik på vandvognen i lange perioder.

Lørdag den 11. januar 1992 gik det helt galt. Edward havde drukket tæt siden formiddagen, og mens de gjorde klar til den årlige nytårsgalla på Hotel Mieszko kom de ud i voldsomt skænderi, som endte med at Katrzyna mistede besindelsen, og stak en stor kniv i maven på Edward.

Hun ringede selv efter ambulance og politi.

Senere blev Katrzyna idømt 11 års fængsel, men blev løsladt i 1996, angiveligt efter et vellykket rehabiliteringsprogram.

Hun forlod Gorzow og har i dag en lille tøjforretning under et andet navn.

Kilde og Fotos: po-bandzie.com.pl

Seneste nyheder

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

MIKKEL ANDERSEN OG VILLADS NAGEL OGSÅ KLAR TIL SGP2

Fra venstre: Mikkel Andersen & Jesper Knudsen. Foto: Frank Cilius Danmark får hele fem kørere med i årets U21 VM serie –SGP2 – som indledes på fredag i svenske Målilla. Efter weekendens kvalifikationsrunder klarede Jesper Knudsen, William Drejer og Bastian...

REGNEN VANDT I VOJENS

Foto: Frank Cilius Både vejrguderne og Team Fjelsted forhindrede, at SES - Sønderjylland Elite Speedway fik brudt den ” onde” cirkel, og måtte indkasserer det syvende nederlag af syv mulige.Matchen blev afbrudt efter ni heats, hvor fynboerne førte 31-23. Hermed...

Del på sociale medier