Den Kroatiske Speedwayfamilie

28/04/2023

Årets første VM Grand Prix skyldes familien Pavlic, som står bag det Kroatiske Grand Prix. Zvonko Pavlic, som selv var en af ex-Jugoslaviens bedste, sammen med børnene Jurica og Darija. Sammen driver de en beton og asfalt-virksomhed, og bruger al deres fritid på speedway.

Jurica, Darija og Zvonko Pavlic – Foto: Discovery

Af Ib Søby

Før 1990érnes blodige borgerkrig, var det masser af speedway på Balkan. Jugoslavien havde stabile kørere, og landet var også værter for internationale løb. I flere af de nye lande, som opstod efter borgerkrigen, Serbien, Bosnien Hercegovina eller Kosovo, forsvandt speedway sporten helt, mens Slovenien og Kroatien stadig udvikler på sporten.

Og en af de mest markante ildsjæle hedder Pavlic.

I 2004 stiftede de klubben UNIA, og året efter åbnede de Stadion Milenium, hvor banen er 305 meter lang, og hvor der også er en juniorbane på 150 meter. Der er plads til 7.000 publikummer, og banen blev en succes fra første arrangement.

Hvor slovenske Krsko allerede fra 2002 var indlemmet i Grand Prix serien, fik Stadion Milenium i Donji Kralevec bygget sit gode rygte op med liga løb i den kroatisk-østrigske-slovenske serie, og en række internationale kvalifikationsløb, hvilket i de første år gav en kalender med 7-8 events.

Ydermere blev Stadion Milenium meget anvendt til træningsophold for nordeuropæiske landshold i slutningen af februar og marts, hvor det er betydeligt mildere i vejret, selv i det nordlige Kroatien. 

Det konstante kroatiske problem var stadig at udvikle nye talenter. I realiteten var det kun Jurica Pavlic som havde international klasse. På det område var Slovenien bedre stillet med f.eks. Matej Ferjan og Matej Zagar som begge nåede Grand Prix niveau.

Men i 2009 blev Stadion Milenium dog vært for sin første VM finale.

Det var dette års U21 VM, som blev vundet af australske Darcy Ward foran Jurica Pavlic og danske Patrick Hougaard, britiske Tai Woffinden og polske Maciej Janowski.

Jurica Pavlic vandt også flere EM medaljer, og to polske klubmesterskaber. Han havde det ofte svært med mediepresset i Polen, og foretrak at bo hjemme i Donji Kralevec, og rejse frem og tilbage. F. eks. var han en aften blevet fotograferet i en kiosk i Wroclaw, og kunne næste dag se billedet i en avis med en historie, om hvordan han, som professionel speedwaykører, kunne ses i en kiosk klokken 23?

I 2010 byttede Krsko med Stadion Milenium, og dermed fik Kroatien sit første VM Grand Prix. Det blev dog kun til tre udgaver, inden Krsko indtog sin plads igen i 2013.

Ved det kroatiske Grand Prix i 2012 nåede Jurica Pavlic finalen, men han missede dog podiet imod Nicki Pedersen, Andreas Jonsson og Tomasz Gollob. En række skader spændte i virkeligheden også ben for, at Jurica Pavlic nåede den absolutte verdenstop.

Hans fineste stund blev dog triumfen i sportens ældste klassiker Den Gyldne Hjelm i 2015, inden han i 2020 stoppede for at arbejde i Zvonkos Betonfabrik.

I de mellemliggende år har Darija Pavlic udbygget sin rolle som dronningen af kroatisk speedway. Hun har stadig en tilknytning til familievirksomheden, men bruger også mange timer som speedwaypromotor, og det er i høj grad hendes fortjeneste, at Stadion Milenium igen kom på VM kalenderen fra 2022. Samtidig varetager Darija Pavlic også flere og flere internationale opgaver for den internationale motorunion FIM.

I sommeren 2022 var Darija Pavlic jurypræsident ved Speedway of Nations på Vojens Speedway Center.

 Stadion Milenium, Donji Kralevec – Foto: Discovery

Seneste nyheder

SYMFONISK SPEEDWAY

Lørdag den 22. juni - 16.00 – opføres Haderslev Symfonien på Skamlingsbanken, og der er gratis adgang for alle. Det musikalske værk fokuserer på dagliglivet i Haderslev Kommune, og her har den britiske komponist Juliana Hodkinson valgt at inddrage speedway  som et...

SPEEDWAY FEST I SVERIGE

Hele otte danske speedwaystjerner kommer i aktion, når Skrotfrag Arena i Målilla byder op til weekendens festival i speedway. Både SGP4, første runde af SGP2, og selvfølgelig det svenske grandprix i VM serien, skal køres over to dage. Se tidsplan og hvor det vises...

MIKKEL ANDERSEN OG VILLADS NAGEL OGSÅ KLAR TIL SGP2

Fra venstre: Mikkel Andersen & Jesper Knudsen. Foto: Frank Cilius Danmark får hele fem kørere med i årets U21 VM serie –SGP2 – som indledes på fredag i svenske Målilla. Efter weekendens kvalifikationsrunder klarede Jesper Knudsen, William Drejer og Bastian...

REGNEN VANDT I VOJENS

Foto: Frank Cilius Både vejrguderne og Team Fjelsted forhindrede, at SES - Sønderjylland Elite Speedway fik brudt den ” onde” cirkel, og måtte indkasserer det syvende nederlag af syv mulige.Matchen blev afbrudt efter ni heats, hvor fynboerne førte 31-23. Hermed...

Del på sociale medier