Den Kroatiske Speedwayfamilie

28/04/2023

Årets første VM Grand Prix skyldes familien Pavlic, som står bag det Kroatiske Grand Prix. Zvonko Pavlic, som selv var en af ex-Jugoslaviens bedste, sammen med børnene Jurica og Darija. Sammen driver de en beton og asfalt-virksomhed, og bruger al deres fritid på speedway.

Jurica, Darija og Zvonko Pavlic – Foto: Discovery

Af Ib Søby

Før 1990érnes blodige borgerkrig, var det masser af speedway på Balkan. Jugoslavien havde stabile kørere, og landet var også værter for internationale løb. I flere af de nye lande, som opstod efter borgerkrigen, Serbien, Bosnien Hercegovina eller Kosovo, forsvandt speedway sporten helt, mens Slovenien og Kroatien stadig udvikler på sporten.

Og en af de mest markante ildsjæle hedder Pavlic.

I 2004 stiftede de klubben UNIA, og året efter åbnede de Stadion Milenium, hvor banen er 305 meter lang, og hvor der også er en juniorbane på 150 meter. Der er plads til 7.000 publikummer, og banen blev en succes fra første arrangement.

Hvor slovenske Krsko allerede fra 2002 var indlemmet i Grand Prix serien, fik Stadion Milenium i Donji Kralevec bygget sit gode rygte op med liga løb i den kroatisk-østrigske-slovenske serie, og en række internationale kvalifikationsløb, hvilket i de første år gav en kalender med 7-8 events.

Ydermere blev Stadion Milenium meget anvendt til træningsophold for nordeuropæiske landshold i slutningen af februar og marts, hvor det er betydeligt mildere i vejret, selv i det nordlige Kroatien. 

Det konstante kroatiske problem var stadig at udvikle nye talenter. I realiteten var det kun Jurica Pavlic som havde international klasse. På det område var Slovenien bedre stillet med f.eks. Matej Ferjan og Matej Zagar som begge nåede Grand Prix niveau.

Men i 2009 blev Stadion Milenium dog vært for sin første VM finale.

Det var dette års U21 VM, som blev vundet af australske Darcy Ward foran Jurica Pavlic og danske Patrick Hougaard, britiske Tai Woffinden og polske Maciej Janowski.

Jurica Pavlic vandt også flere EM medaljer, og to polske klubmesterskaber. Han havde det ofte svært med mediepresset i Polen, og foretrak at bo hjemme i Donji Kralevec, og rejse frem og tilbage. F. eks. var han en aften blevet fotograferet i en kiosk i Wroclaw, og kunne næste dag se billedet i en avis med en historie, om hvordan han, som professionel speedwaykører, kunne ses i en kiosk klokken 23?

I 2010 byttede Krsko med Stadion Milenium, og dermed fik Kroatien sit første VM Grand Prix. Det blev dog kun til tre udgaver, inden Krsko indtog sin plads igen i 2013.

Ved det kroatiske Grand Prix i 2012 nåede Jurica Pavlic finalen, men han missede dog podiet imod Nicki Pedersen, Andreas Jonsson og Tomasz Gollob. En række skader spændte i virkeligheden også ben for, at Jurica Pavlic nåede den absolutte verdenstop.

Hans fineste stund blev dog triumfen i sportens ældste klassiker Den Gyldne Hjelm i 2015, inden han i 2020 stoppede for at arbejde i Zvonkos Betonfabrik.

I de mellemliggende år har Darija Pavlic udbygget sin rolle som dronningen af kroatisk speedway. Hun har stadig en tilknytning til familievirksomheden, men bruger også mange timer som speedwaypromotor, og det er i høj grad hendes fortjeneste, at Stadion Milenium igen kom på VM kalenderen fra 2022. Samtidig varetager Darija Pavlic også flere og flere internationale opgaver for den internationale motorunion FIM.

I sommeren 2022 var Darija Pavlic jurypræsident ved Speedway of Nations på Vojens Speedway Center.

 Stadion Milenium, Donji Kralevec – Foto: Discovery

Seneste nyheder

JØRGEN HANSEN BILER BLIVER SGP2 TITELSPONSOR

Når årets U21 verdensmester i speedway skal kåres på Vojens Speedway Center fredag den 15. september, vil Jørgen Hansen Biler A/S i Skærbæk indtage en hovedrolle som titelsponsor for begivenheden som bliver tv transmitteret i 70 lande.  Af Ib Søby Den kendte Kia...

SGP2 FELTET ER NU PÅ PLADS

Efter forrige weekends tre kvalifikationsrunder i Vojens, Krsko og Pardubice, har den internationale motorunion FIM sat navne på wildcards og reserver til årets SGP2 – den individuelle U21 VM serie. Serien indledes i Prag den 2. juni. Anden runde køres i Gorzow den...

SES SER LIVESTREAM

Foto: Chris Uldal og Henrik Møller kommentere ugens match. De regerende danske mestre SES- Sønderjylland Elite Speedway er onsdag aften oversidder i 6. runde af SpeedwayLigaen. Men det betyder ikke, at der ikke bliver set speedway i Vojens og omegn. Holdleder Claus...

DE UNGE LØVER

U21 VM – SGP2 - kan være karriere-afgørende for mange håbefulde speedwaytalenter. Lørdag aften køres international VM kvalifikation på Vojens Speedway Center, hvor Jesper Knudsen og Esben Hjerrild, skal op mod stærke kørere fra 9 nationer. Se listen over danske U21...

Del på sociale medier