ANDERS THOMSEN HASTEDE HJEM FRA POLEN

17/03/2020

Den danske Grandprix-reserve og SES – Sønderjylland Elite Speedway – kører har trænet intensivt i Polen den seneste måned. I sidste uge valgte Thomsen dog at følge opfordringen fra de danske myndigheder, og vendte hjem til Danmark. Det var ikke uden omveje.

Af Ib Søby

– Torsdag den 12. marts havde jeg planlagt at træne i Ostrów, men der var forlydender om at man ville lukke de polske grænser. Jeg kontaktede min manager for at finde ud af, hvordan jeg kunne tilpasse mig situationen. På vejen til Ostrow standsede mit team og jeg på en rasteplads, og besluttede at mine mekanikere omgående skulle vende tilbage til deres familier i Ungarn. Vi kørte direkte til lufthavnen i Poznan, og de fløj hjem, fortæller Anders Thomsen.

Herefter ville den 26-årige fynbo køre direkte hjem til Danmark, men han fandt hurtigt ud af at der kunne blive problemer ved grænsen mellem Polen og Tyskland.

– Jeg hørte der var stor kø ved grænserne, og besluttede mig for at vende tilbage til Gdansk. Heldigvis fik jeg stor hjælp af min manager Sandra Salman og hendes familie, som fik skaffet mig en flybillet fra Gdansk til København. Det var utroligt, at man sendte flyet afsted, for vi var kun fire passagerer ombord, siger Anders Thomsen.

I Lech Walesa lufthavnen mødte han i øvrigt flere medlemmer af det svenske landshold, under ledelse af Morgan Andersson, som hastede mod Sverige.

Anders Thomsen mener at coronavirus-udbruddet kan få alvorlige følger for international speedway. 

– Dette er en meget ubehagelig situation for vores sport, for i rum mødes vi ikke på stadionerne. Økonomisk ser det heller ikke godt ud. Klargøring af udstyr, løn til mekanikere og andre nødvendige udgifter er store omkostninger, og investeringerne skulle primært tjenes tilbage ved ligastart. 

– På den anden side er jeg klar over, at mange mennesker er i en lignende situation – eller værre, og der er selvfølgelig vigtigere ting i livet end speedway. Jeg ønsker mit team, speedway-kollegaerne, fans og alle involverede en hurtig tilbagevenden til en normal livsstil, siger Anders Thomsen.

De sidste par dage har Anders Thomsen sat sig i en selvvalgt karantæne og træner fysisk, ligesom han får tid til at dyrke en af sine store interesser, nemlig fiskeri.

Ud over SES – Sønderjylland Elite Speedway, er Anders Thomsen på førsteholdet i polske Gorzow og svenske Vestervik. 

PZM afventer virus situationen

Den verdensomspændende pandemi har endnu ikke ramt Polen så hårdt som fx i Danmark. Mandag formiddag -16. marts – er der registreret 150 polske smittede og tre dødsfald, men cheferne i den polske motorunion PZM ved, at det kun er en stakket frist.

De polske ligaer skulle have været skudt i gang første weekend i april, så åbningsmatcherne hænger allerede i en meget tynd tråd. I sidste uge dikterede PZM forbud mod al klubaktivitet frem til 1. april.

Sæson forberedelserne er under pres, og hermed er klubbernes økonomi også udfordret, inden der overhovedet er kørt et enkelt heat. Mange af klubbernes sponsorere er virksomheder som vil blive ramt voldsomt, og som vil have svært ved at betale klubberne. De tv-penge og kommunale tilskud som er med til at bære de polske ligaer kan bortfalde, eller i bedste fald blive udskudt.

Alt det er med til at presse de enkelte køreres økonomi. Den er i forvejen skrøbelig efter en lang vinterpause, så hvis både den polske, og andre ligaer ikke kommer i gang i april, begynder korthuset for alvor at vælte.

– Speedwaykørere rejser jo konstant rundt i Europa, så i de kommende uger kan vi bestemt ikke tillade polske medlemmer af PZM, at deltage i løb i andre lande, siger PZM præsident Wojciech Stephniewski til det førende polske speedwaymedie Sportowy Fakty.

– Nogle foreslår, at vi sætter vores ligaer i gang uden publikum på stadion, men det giver ingen mening. Speedwaysporten er til for publikum, ikke kun for kørere og promotorer. Så er det bedre at vente et par måneder, og eventuelt begynde i juni. Vi kan, i det tilfælde, stadig nå at gennemføre en form for fuld sæson, siger Stephniewski.

De seneste dage har det vakt heftig debat i det polske speedwaymiljø, at kørerne Maciej Janowski og Przemyslaw Pawlicki for nylig fløj til Las Vegas i USA for at følge den kvindelige polske MMA-fighter Johanna Jedrzeczyk som tabte en VM kamp mod kinesiske Weili Zhang lørdag den 8. marts.

Umiddelbart efter USA turen deltog begge kørere i træningspas og diverse klubarrangementer.

I den forgangne weekend valgte man i England, at gennemføre den traditionelle sæsonåbner Ben Fund Bonanza – et løb der samler midler ind til skadede speedwaykørere – men her afstod danske Hans Andersen og Ulrich Østergaard fra at deltage.

Løbet blev vundet af britiske Daniel King.

Tirsdag holder de britiske speedwayarrangører BSPA møde.

Seneste nyheder

SAM JENSEN FRITSTILLET FRA SES

Foto: Frank Cilius Den 27-årige Sam Jensen har, i forståelse med holdledelsen på SES – Sønderjylland Elite Speedway, ønsket en fritstilling, så han får muligheden for at køre for andre hold i SpeedwayLigaen i denne sæson.-  Jeg vil gerne ud og køre så meget som...

THOMSEN STYRT KOSTER SES SEJR

Et crash mellem Anders Thomsen og unge Mikkel Andersen i heat nummer fem kostede dyrt for SES – Sønderjylland Elite Speedway, som måtte se sig besejret af Slangerup Speedway Klub, onsdag aften på Vojens Speedway Center. Foto: Frank Cilius Af Ib Søby Efter 14. og...

VM ÅBNING I DONJI KRALJEVEC

Bartosz Zmarzlik er storfavorit til at generobre VM titlen i 2024, hvor 2021 verdensmester Artem Laguta og Emil Saytfudinov, stadig er udelukket på grund af den russiske krig i Ukraine. Er der nogen som, i det lange løb, kan knække koden Zmarzlik? Det er det simple...

Tag Bussen til VM Speedway

Foto: Vikingbus Spar på brændstof og miljø. Nu kan man tage bussen – ud og hjem - til dette års 2024 DeluxeHomeart FIM Speedway Grand Prix på Vojens Speedway Center, lørdag den 14. september. I et nyt samarbejde med Vikingbus tilbyder Vojens Speedway Center muligheden...

Del på sociale medier