Det sendte chokbølger gennem det speedway glade Polen, da den regerende verdensmester Bartosz Zmarzlik missede semifinalen ved det forrige grandprix i Cardiff. Det var første gang i 52 VM løb – i træk – at manden fra Stettin ikke nåede med blandt de otte bedste. Skulle det ske igen lørdag aften i polske Wroclaw, vil spændingen om verdensmesterskabet blive åbnet på vid gab.
Af Ib Søby
Alverdens speedwayfans rykker lidt frem i sofaen lørdag aften.
Kan Robert Lambert indhente nogle af de 21 point han har op til Zmarzlik?
Og medaljekampen mellem Mikkel Michelsen, Frederik Lindgren og Jack Holder ganske nervepirrende.
Samtidig har kørere som Leon Madsen, Martin Vaculik, og 2022- vinderen i Wroclaw, Dan Bewley, brug for succes i kampen omkring top seks, der giver direkte adgang til 2025.
Efter lørdagen mangler kun Riga, Vojens og Torun, så der bliver – med garanti – ingen kedelige heats, når det går løs på det renoverede Stadion Olimpijski, der helt tilbage i 1995 var værter for speedwayhistoriens allerførste VM grandprix – i øvrigt med Tomasz Gollob som vinder foran Hans Nielsen.
Se VM stillingen her:
https://www.fimspeedway.com/sgp/standings
Før grandprix serien var Wroclaw to gange værter for VM finalen.
I 1970 vandt Ivan Mauger foran Pawel Walosek og Antonin Woryna. Det var samtidig Ole Olsens første VM finale, med en 10. plads og 6 point.
I 1992 vandt britiske Gray Havelock VM foran svenske Per Jonsson og danske Gert Handberg.
I grandprix sammenhæng var Wroclaw værter i 90érne, og igen fra 2004- 2007.
Først i 2019 kom Wroclaw tilbage på VM kalenderen.
Tommy Knudsen vandt i 1996, Bjarne Pedersen i 2004 og Nicki Pedersen i 2007.
Seneste udgave i 2022 blev, som nævnt, vundet af Dan Bewley foran Leon Madsen, Frederik Lindgren og den store lokale helt Maciej Janowski.
Byens hold Sparta Wroclaw har været med i den polske liga siden 1950 – har vundet 25 holdmedaljer -. hvoraf de fem af guld.
…
Stadion i Wroclaw hedder Olimpijski, og det hænger sammen med, at Wroclaw i 1930érne hørte til Tyskland – under navnet Breslau – og Hitler-administrationen ville bruge stadion – dengang Herman Göring Stadion – til fodbold omkring de olympiske lege i Berlin i 1936.
Selv om det ikke blev til noget, bærer stadion stadig de fem olympiske ringe.
I 1937 tabte det danske fodboldlandshold med 0-8 til Tyskland på samme stadion, og den senere danske landstræner Sepp Piontek blev født i Wroclaw i 1940.
Wroclaw blev få år senere vidner til et af de mest forfærdelige kapitler i Polens hårdtprøvede historie. Først blev næsten alle af byens 10.000 jøder myrdet. I slutningen af krigen blev byen omdannet til ”Festung Breslau” af frygt for den røde hærs fremmarch.
Civile fik udleveret våben, og tvangsarbejdere blev tvunget til at bygge barrikader i byen af møbler og bøger fra byens bibliotek. Breslau holdt stand i tre grusomme måneder, og overgav sig d. 6. maj 1945 som den sidste by i det østlige Tyskland.
Befæstningen og kampene resulterede i, at mere end 80% af byens centrum blev ødelagt. Evakueringen af indbyggerne og belejringen førte til enorme civile tab, men den tyske kommandant Karl Hancke fulgte Hitlers ordre om at forsvare fæstningen til det sidste.
Selv stak han af med et lille privatfly, natten før russerne indtog byen, men blev kort efter fanget og skudt af tjekkiske partisaner i Prag.